Laszlo Borbely: Vom aloca bani pentru angajarea de consultanţi pentru atragerea fondurilor europene pe apă

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Bistriţa, că vor fi alocaţi bani către judeţe pentru angajarea de firme de consultanţă care să pregătească documentaţia necesară accesării fondurilor europene în domeniul alimentării cu apă şi al canalizării pentru etapa financiară 2014-2020.
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. (www.gov.ro)
Epoch Times România
22.03.2012

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat joi, la Bistriţa, că vor fi alocaţi bani către judeţe pentru angajarea de firme de consultanţă care să pregătească documentaţia necesară accesării fondurilor europene în domeniul alimentării cu apă şi al canalizării pentru etapa financiară 2014-2020.

Ministrul consideră că o astfel de măsură va face ca România să fie mai bine pregătită pentru a absorbi fondurile europene.

"Avem această meteahnă, că în dimineaţa zilei nu ştim ce vom face în după-masa zilei respective şi din păcate e o meteahnă care ne-a costat. La data la care am aderat la Uniunea Europeană, după părerea mea, dacă eram mai bine pregătiţi cu proiectele, acum nu fugeam după banii pe care nu i-am absorbit până în momentul de faţă. Absorbţia, din păcate, este foarte mică. Deşi aş putea să spun că nu noi, ministerul, ci autorităţile locale, ele au responsabilitatea implementării, dar nu încălzeşte pe nimeni", a spus Borbely.

Potrivit lui Laszlo Borbely, România a avut la dispoziţie pentru perioada 2007-2013 o sumă de 3,6 miliarde de euro pentru proiectele pe apă, însă mai are de cheltuit până în anul 2018 încă 9,5 miliarde de euro, motiv pentru care este dispus să aloce între 1,5 şi 2 milioane de euro pentru fiecare judeţ, ca acestea să aibă parte de consultanţa necesară.

"România, până în 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro ca să se achite de angajamentele pe care le are - o parte din aceşti bani din fondurile europene, o parte din alte surse, aşa cum facem prin fondul de mediu cu aceste proiecte. Ca să nu ne trezim din nou în 2014, să nu ştim ce avem de făcut, o să aloc - sunt sume după experienţa pe care o avem, un consultant pe un judeţ, o medie vă pot spune acum, dar nu e o cifră exactă, dar evident sunt aceste contracte cam la valoarea de 1,5-2 milioane de euro pe judeţ", a mai spus Borbely.

Ministrul Mediului spune că aceste fonduri pentru consultanţă ar putea fi alocate începând cu luna mai şi ele vor ajuta asociaţiile de dezvoltare intercomunitară de pe lângă consiliile judeţene să urgenteze viitoarele licitaţii.

Borbely a precizat că din fondul de mediu au fost alocate 1,4 miliarde de lei pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din 254 de localităţi ale ţării. Chiar dacă numărul proiectelor depuse a fost mult mai mare, de circa 900, ministrul Mediului speră ca restul banilor să vină prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI).

Laszlo Borbely a efectuat joi o vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, ocazie cu care s-a întâlnit cu autorităţile şi primarii judeţului, a semnat două proiecte pe alimentare cu apă şi canalizare pentru comunele Nuşeni şi Lechinţa în valoare de 10,2 milioane de lei şi a vizitat o fabrică de cherestea din Lunca Ilvei, care a implementat un proiect cu fonduri europene privind valorificarea biomasei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor