Lansarea Apple iBooks 2 duce la 350.000 de descărcări de manuale şcolare

.
. (Screenshot from iTunes)

De la debutul a ceea ce a fost numit Web 2.0, nişa educaţională a devenit "Sfântul Graal" al dezvoltatorilor de Internet. În timp ce mulţi au încercat să intre în graţiile înţelepciunii, puţini au reuşit cu adevărat. Odată cu anunţul său de lansare a iBooks 2 şi cu manualele şcolare digitale la preţuri mai mici de 14.99 dolari, Apple urmăreşte să pună un ipad în ghiozdanul fiecărui elev.

Iar utilizatorii răspund în număr foarte mare, potrivit All Things Digital, care a citat un raport al Global Equities Research ce a indicat că peste 350.000 de manuale au fost descărcate de când aplicaţia a apărut pe 19 ianuarie.

Cărţile electronice reprezintă mai puţin de 3% din piaţa manualelor, care valorează peste 8 miliarde de dolari până acum, potrivit Forrester Research. Acum, iBooks 2 pentru ipad intră pe scena principală a pieţei, nu numai cu conţinutul instructiv de şcoală veche "3 R", dar şi cu materiale interactive de înaltă tehnologie. iBooks 2 oferă o gamă largă de instrumente pentru elevii şi educatorii secolul XXI, inclusiv animaţii, diagrame, fotografii, instrumente video, de adnotare şi de studiu, şi multe altele. Elementele creative ale Apple şi Mac au populat ceea ce trebuia să fie lansarea cea mai inovatoare din această săptămâna, fiind cea mai semnificativă inovaţie produsă de Apple vreodată, susţin unii. Prin iBooks 2, Apple înlătură intermediarul din procesul de vânzare de carte.

Potrivit ştirilor de la Apple, nu numai că elevii vor fi în măsură să cuprindă potopul de cunoştinţe digitale, dar autorii care doresc să creeze noi manuale vor putea să scrie iBooks şi să le publice în iBookstore, prin intermediul iBooks Author. Apple a lansat iBooks 2 gratuit în App Store, şi iBooks Author gratuit în Mac App Store, joia trecută. iBooks Author a fost descărcat de peste 90.000 de ori.

Odată cu această mutare, compania lui Steve Jobs ar putea să înceapă să reinventeze nu numai modul în care elevii învaţă la şcoală, dar şi modul în care manualele sau cărţile sunt publicate.

iBooks Author, în asociere cu iBooks 2, duce publicaţiile educaţionale la următorul nivel. Orice autor care a făcut vreodată o prezentare în PowerPoint sau în Apple Keynote poate crea o publicaţie rafinată cu template-uri pline cu elemente interactive, ajutoare de studiu şi multe altele.

Cu ajutorul simplităţii drag and drop (trage şi lasă), graficii de calitate şi fluxului de lucru al Apple, s-ar părea că visul lui Steve Jobs de a integra Apple în mediul academic este încă viu în cadrul Apple, şi cu un pas mai aproape de realitate. Chiar înainte ca Jobs să moară, legenda în materie de tehnologie a vorbit despre modul în care ipad este un instrument ce poate transforma afacerea manualelor. Deja editori K-12, precum McGraw-Hill, Pearson Education şi EO Wilson au creat conţinuturi pentru iBooks 2.

Ghiozdanul studentului tocmai a devenit mult mai uşor. În ceea ce priveşte pacheţelul de prânz, numai timpul va spune dacă va exista un măr (Apple) şi în el.

Phil Butler este redactor şef al site-ului Everything PR şi partener senior al Pamil Visions PR. El este o autoritate citată pe scară largă când vine vorba de startupuri beta, motoare de căutare şi probleme de relaţii publice, raportând ştiri tech din anul 2004. Puteţi să-l urmăriţi pe Phil pe Twitter: @Philbo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură