Lampedusa. Ursula von der Leyen şi Giorgia Meloni vizitează insula după temerile privind miile de migranţi care sosesc din Africa

Lampedusa se confruntă cu un număr record de debarcări de migranţi de pe ambarcaţiuni
Lampedusa se confruntă cu un număr record de debarcări de migranţi de pe ambarcaţiuni (Youtube - screenshot)

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat un centru de primire a migranţilor de pe insula italiană Lampedusa, după ce premierul italian Giorgia Meloni a cerut ajutorul UE pentru a face faţă miilor de migranţi care au ajuns cu bărcile pe insulă, transmite BBC.

Meloni a avertizat că Italia este supusă unei "presiuni nesustenabile". Doar în ultimele trei zile au venit peste 8.000 de migranţi.

Von der Leyen a recunoscut duminică faptul că această problemă este "o provocare europeană şi are nevoie de un răspuns european".

În cadrul unei conferinţe de presă cu Giorigia Meloni, şefa Comisiei Europene a lăudat locuitorii din Lampedusa pentru sprijinul acordat migranţilor, menţionând că aceştia au ajuns pe insulă "pur şi simplu din cauza locaţiei sale".

Ea s-a angajat să sporească sprijinul pentru transferul migranţilor din Lampedusa şi să intensifice eforturile împotriva traficanţilor de persoane care au permis călătorii periculoase şi ilegale.

Meloni a declarat că problema nu poate fi rezolvată doar de Italia. În prezent, această situaţie afectează "graniţele, ţările de frontieră", dar în curând va implica "toate" statele UE, a afirmat ea.

Sâmbătă, corpul unui nou-născut a fost recuperat de pe o ambarcaţiune de migranţi. Se crede că mama ar fi născut în timpul călătoriei din Africa de Nord, relatează agenţia de presă Ansa, iar decesul este investigat.

La începutul acestei săptămâni, un băieţel de cinci luni s-a înecat în timpul unei operaţiuni de salvare în largul insulei, după ce o ambarcaţiune care transporta migranţi din nordul Africii s-a răsturnat.

Giorgia Meloni face presiuni pentru o blocadă navală a Uniunii Europene cu scopul de a împiedica bărcile să traverseze Mediterana şi să ajungă pe coastele italiene.

Crucea Roşie italiană a transmis sâmbătă că se ocupă de aproximativ 2.500 de persoane într-un centru de primire conceput pentru 400 de sosiri.

Voluntarii şi personalul au oferit mii de mese toată săptămâna şi au ajutat la transferul celor nou-veniţi în Sicilia şi în alte părţi.

Aproape 126.000 de migranţi au ajuns în Italia până acum în acest an, ceea ce reprezintă aproximativ dublul numărului din aceeaşi perioadă a anului 2022.

Premierul italian a declarat sâmbătă că îi cere şefei Comisiei Europene "să realizeze personal gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm" şi să "accelereze imediat" punerea în aplicare a unui acord cu Tunisia, ţara nord-africană care a devenit principalul punct de plecare pentru migranţii africani ce încearcă să ajungă în Europa.

Acordul UE, care a fost semnat în iulie, este susţinut de 110 milioane de euro din banii UE pentru a stopa traficul de migranţi, a consolida frontierele şi a returna migranţii.

Localnicii protestează

Locuitori din Lampedusa au protestat sâmbătă împotriva planurilor de construire a unei noi tabere de corturi pentru a-i găzdui pe migranţi, în condiţiile în care numărul acestora a crescut.

"Am doi copii acasă. În anii trecuţi, nu mi-a păsat de această problemă. Dar acum am un instinct de protecţie pentru copiii mei, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla cu Lampedusa în viitor", a declarat unul dintre protestatari.

"Lampedusa spune stop! Nu vrem tabere de corturi. Acest mesaj este pentru Europa şi pentru guvernul italian. Locuitorii din Lampedusa sunt obosiţi", a spus un altul.

Jasmine Lozzelli, o activistă care lucrează în Lampedusa, a declarat pentru BBC că migranţii ar trebui să fie trimişi în Italia continentală.

"Nu este o problemă legată de număr, ci de modul în care gestionezi sistemul de primire. Dacă începi să faci salvări în mod corespunzător, cu nave mari, nu îi duci pe o insulă de 5.000 de locuitori, ci îi duci pe continent. A-i pune în Lampedusa creează situaţia de urgenţă", a menţionat ea.