La prima aniversare, Sudanul de Sud se confruntă cu probleme majore

Femei din Sudanul de Sud la ceremonia de sărbătorire a independenţei, 9 iulie 2012 în Juba, Sudanul de Sud (Paula Bronstein / Getty Images)
Alex Johnston
10.07.2012

Sudanul de Sud, cea mai nouă naţiune din lume, a aniversat luni primul an de independenţă faţă de Sudan, dar naţiunea din Africa sub-sahariană se confrunta cu o groază de probleme.

Economia Sudanului de Sud a fost în mod constant în declin, planurile sale de dezvoltare au fost înăbuşite din cauza crizelor umanitare, iar tensiunile cu Sudanul, vecinul său la nord, sunt ridicate.

Cu toate acestea, ţara a încercat să avanseze şi să construiască un sistem juridic şi o infrastructură, dar aceasta rămâne în continuare una dintre cele mai sărace ţări ale lumii.

"Oamenii din Sudanul de Sud au făcut sacrificii enorme pentru a ajunge în acest moment istoric", a declarat Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, într-un comunicat de luni. El a adăugat că Sudanul de Sud mai are încă o serie de probleme nerezolvate, care includ violenţa etnică, demarcarea frontierei şi ocuparea unor părţi din teritoriul ţării de către grupul rebel Armata de Rezistenţă a Domnului.

IRIN, o agenţie umanitară de ştiri a ONU, a remarcat că agenţiile umanitare oferă în continuare cele mai multe servicii din ţară.

Agenţia a afirmat că Spitalul Juba, cel mai bun din ţară, este "sumbru" şi "aglomerat". Directorul spitalului, Akajomsuk Moi, a spus că " spitalul [cu 580 de paturi] este foarte mic şi că numărul [pacienţilor] creşte continuu".

"După cum puteţi vedea, există oameni care stau pe podea", a adăugat el.

Una dintre probleme este că Sudanul de Sud se bazează pe infrastructura Sudanului pentru a transporta petrol. Sudanul de Sud a decis să oprească exploatarea cu şase luni în urmă, chiar dacă aceasta era sursa principală de venituri a ţării. Cele două naţiuni au început din nou discuţiile, a raportat Al-Jazeera.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor