L-a transformat în iad, acum îl vizitează... Putin, vizită în oraşul Mariupol devastat de armata sa

Oraşul ucrainean Mariupol, după bombardamentele ruseşti
Oraşul ucrainean Mariupol, după bombardamentele ruseşti (Captură ecran - Europa Liberă)

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, oraş ucrainean din regiunea Doneţk transformat în iad de armata sa care l-a bombardat sistematic pentru a-l captura. Mariupol este ocupat de forţele Moscovei din luna mai a anului trecut.

Agenţia de presă Tass a raportat că Putin a zburat sâmbătă cu elicopterul la Mariupol şi a făcut un tur al oraşului, uneori conducând personal maşina. El a vizitat mai multe locuri şi a vorbit cu locuitorii şi i s-a prezentat un raport despre lucrările de reconstrucţie din oraş.

Oraşul-port a fost capturat după un asediu îndelungat şi cumplit în care forţele ruse au distrus oţelăria Azovstal, ultima redută a forţelor ucrainene din oraş. De-a lunul asediului, populaţia a suferit de foame, sete, lipsă de medicamente, acestor lipsuri deja crunte adăugându-li-se teroarea bombardamentelor permanente. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare şi Europa (OSCE) a declarat că bombardarea timpurie de către Rusia a unei maternităţi din Mariupol a fost o crimă de război.

Rapoartele privind vizita la Mariupol au venit la o zi după ce liderul rus a călătorit în Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de la Marea Neagră la Ucraina. Televiziunea de stat rusă l-a arătat pe acesta vizitând sâmbătă oraşul portuar Sevastopol de la Marea Neagră, însoţit de guvernatorul local numit de Moscova, Mihail Razvojaiev.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, în urma unui referendum care nu a fost recunoscut de Kiev şi de comunitatea internaţională.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ca Rusia să se retragă din peninsulă, precum şi din zonele pe care le ocupă de anul trecut.

Vizita lui Putin la Mariupol are loc, de asemenea, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a declarat vineri că a emis un mandat de arestare împotriva sa şi l-a acuzat de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina.

Putin nu a comentat încă public mandatul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, l-a numit "nul şi neavenit" şi a declarat că Rusia consideră că, de asemenea, problemele ridicate de CPI sunt "scandaloase şi inacceptabile".