Kuzmin, supărat pe fostul şef al MAE: Cu spume la gură, a dat vina pe Rusia pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea

Valerii Kuzmin
Valerii Kuzmin (timpul.md)

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, miercuri, într-un briefing de presă, că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia s-a deteriorat şi mai mult după invazia rusă în Ucraina, ajungând până la stadiul în care dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat.

De asemenea, Kuzmin a criticat faptul că România a declarat că va antrena piloţii ucraineni pentru avioanele de luptă F-16, care, a subliniat diplomatul, sunt capabile să transporte rachete cu rază lungă de acţiune de 500 de km şi rachete nucleare.

“Eforturile noastre au vizat avertizarea autorităţilor române că eventuala folosire a avioanelor americane de luptă de pe teritoriul românesc în viitoare operaţiuni militare - acele avioane ar urma sa fie date Kievului în curând, chiar au apărut ştiri recente că unele dintre ele deja au fost desfăşurate în Ucraina - împotriva populaţiei sau a forţelor armate ruse, acest fapt va fi considerat de Rusia drept o implicare directă în conflictul ucrainean”, a precizat el, citat de News.ro.

Oficialul rus s-a arătat deranjat şi de atitudinea fostului ministru de Externe Bogdan Aurescu, în prezent judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, despre care a spus că a învinuit “cu spume la gură” Rusia pentru masacrul de la Bucea:

“După ce a început operaţiunea specială din Ucraina, România a fost între primele ţări care a definit această operaţiune drept agresiune şi cu spume la gură a început să dea vina pe Rusia. Inclusiv putem să ne amintim şi incidentul de la Bucea, nu vreau să zic cine exact, dar ei au dat vina pe Rusia, direct, fără nicio investigaţie. Un diplomat de excelenţă al României, care acum ocupă un loc la Curtea Internaţională de Justiţie [Bogdan Aurescu - n.r.], a pus atunci, cu spume la gură, vina pe Rusia pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea fără nicio dovadă şi a promis Rusiei că o va aduce în faţa tribunalului şi aşa mai departe”.

În schimb, Kuzmin a insistat că tot ceea ce s-a întâmplat la Bucea “a fost organizat de agenţiile de PR din Ucraina şi Marea Britanie”.

Reamintim că Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de crime de război la Bucea, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acuzaţiile se referă la uciderea în masă a civililor ucraineni şi a prizonierilor de război de către forţele armate ruse în timpul luptelor şi al ocupării oraşului Bucea, în prima parte a invaziei ruseşti pe scară largă din Ucraina.