Kremlinul vrea acum să recruteze inculpaţi în cauze penale pentru a-i trimite la război

Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)
Redacţia
23.06.2024

Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne din Rusia (FSB), Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, Serviciului Federal Vamal (FCS) şi Serviciului Federal de Executor Judecătoresc (FSSP) au fost instruiţi să ofere suspecţilor şi inculpaţilor din cauzele penale şansa de a încheia un contract cu Ministerul rus al Apărării şi să fie scutiţi de răspundere penală, relatează Kommersant.

Potrivit publicaţiei, unităţile de anchetă ale Departamentului din Moscova al Ministerului Afacerilor Interne au primit o solicitare de a studia şi implementa procedura de interacţiune cu comandamentul unităţilor militare "privind suspendarea şi încheierea anchetei preliminare în legătură cu recrutarea suspecţilor şi inculpaţilor pentru a servi în forţele armate ale Federaţiei Ruse în perioada de mobilizare, de lege marţială sau pe timp de război".

Anchetatorii FSB, precum şi anchetatorii din cadrul Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, FSSP şi Serviciul Federal Vamal au primit cereri similare.

Aceştia sunt obligaţi să le explice suspecţilor şi acuzaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani că pot încheia un contract cu Ministerul rus al Apărării şi pot primi o "scutire garantată legal de răspundere penală".

Anchetatorii trebuie să trimită "imediat" cererile celor care doresc să meargă la război la birourile de înregistrare şi înrolare militară pentru a fi luate în considerare. Pentru a controla mobilizarea celor implicaţi în cazuri penale, vor fi întocmite liste cu aceştia, cu indicarea infracţiunilor de care sunt acuzaţi, şi va fi desemnată o persoană responsabilă cu această activitate.

Kommersant descrie, de asemenea, modul în care sunt recrutaţi suspecţii. După iniţierea unui caz penal, inculpatului i se oferă "aproape imediat" o "alternativă în armată". Dacă este de acord, datele sale sunt trimise la cel mai apropiat birou de înregistrare şi înrolare militară. Principala cerinţă este vârsta potrivită şi condiţia fizică. În cazul în care comisariatul militar este de acord să încheie un contract cu persoana cercetată, urmărirea penală a acesteia este suspendată, la cererea armatei, şi se încetează complet după ce inculpatului i se acordă o distincţie de stat, încheierea operaţiunii militare speciale (SVO - termenul folosit de Kremlin pentru a descrie războiul său în Ucraina) sau "pierderea vieţii sau a sănătăţii".

Avocatul Alexandr Pociuev, într-o conversaţie cu publicaţia citată, a remarcat că forţele de securitate ruseşti "pun în aplicare în mod activ instrucţiunile de recrutare a prizonierilor şi a persoanelor anchetate pentru a participa la SVO".

"Iar limita superioară de vârstă deranjează puţini oameni în cazul în care candidatul este apt din punct de vedere fizic şi are o specialitate şi o pregătire militară care interesează comisariatul. De regulă, acest contingent completează personalul unităţilor Storm", a spus el.

Faptul că Rusia recrutează în mod activ suspecţi, acuzaţi şi chiar inculpaţi de infracţiuni pentru a lupta în Ucraina a fost anunţat şi de serviciul rusesc al BBC. Potrivit unuia dintre anchetatori, "doar cei acuzaţi de terorism, trădare, sabotaj, infracţiuni deosebit de grave şi unele infracţiuni sexuale" nu sunt duşi la război. Jurnaliştii au reuşit să găsească cazuri de astfel de recrutări în regiunile Moscova, Iaroslavl, Belgorod, Tambov şi Kemerovo, în Teritoriul Krasnoiarsk, Udmurtia şi Karelia.

În acelaşi timp, BBC a găsit mai multe cazuri în care participanţii au plecat la război încă din 2022, când legislaţia relevantă nu fusese încă adoptată. În vara anului trecut, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege conform căreia persoanele cercetate pot evita răspunderea penală dacă încheie un contract pentru serviciul militar.

Reamintim, în acest context, că, după ce a pierdut un număr mare de soldaţi pe frontul din Ucraina, Rusia a decis să înroleze condamnaţi din coloniile penitenciare ruse. Potrivit unor rapoarte din luna aprilie, cel puţin 100.000 de condamnaţi au fost trimişi să lupte în Ucraina, în schimbul libertăţii, dacă vor supravieţui pe front.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor