Kremlinul pune gaz pe foc. Lavrov avertizează Republica Moldova care "se lasă atrasă în NATO"

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Oficialii de la Moscova au luat deja o decizie în vederea atacării Republicii Moldova, notează Nexta pe canalul de Youtube al redacţiei, făcând referire la surse din serviciile ucrainene. „Un atac poate avea loc în viitorul apropiat. (...) O acaparare de succes va face ca armata rusă să poată începe atacul asupra oraşului Odesa dinspre vest”, scrie The Times.

Din punct de vedere tehnic, Rusia poate ataca Odesa folosind desantul aerian din Crimeea, notează Nexta, precizând că Transnistria ar pregăti deja aerodromul pentru avioanele ruseşti IL-76.

The Times a mai specificat că armata Republicii Moldova ar avea doar 3.250 de militari. Cât despre lipsa de pregătire a Moldovei pentru un eventual război, a vorbit şi preşedintele Maia Sandu.

„Adevărul e că politicul nu a reuşit să acorde atenţia şi susţinerea necesară dezvoltării unei capacităţi de apărare care să facă faţă provocărilor regionale. Pe parcursul acestor 30 de ani Armata a fost lăsată fără echipamente, fără tehnică militară, fără mijloace performante. Simţim acut consecinţele astăzi. Acum. Republica Moldova nu are un scut efectiv în faţa primejdiei”, a declarat şefa statului la aniversarea a 30 de ani de la crearea Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Pe lângă toate astea, gaz pe foc pun şi unii oficiali ruşi, dând de înţeles că va fi necesară şi denazificarea Moldovei, dacă se va îndrepta în direcţia greşită, a menţionat Nexta.

Astfel, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a declarat că Republica Moldova „trebuie să aibă grijă de propriul viitor, întrucât se lasă atrasă în NATO şi nu cred că acest lucru îi asigură securitate. Scopurile 'operaţiunii militare speciale' din Ucraina au fost deja anunţate de Rusia. Unul din scopuri constă în asigurarea securităţii cetăţenilor din Ucraina. Un al scop este înlăturarea pericolului ucrainean îndreptat asupra Rusiei. Atât”.

Despre un atac al Federaţiei Ruse asupra Moldovei a vorbit şi Hristo Grozev, un jurnalist de investigaţie cu experienţă în domeniul afacerilor ruseşti într-un interviu pentru jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, punctând că teoretic totul e posibil, deşi nu există garanţii că armata rusă ar fi capabilă să o facă.