Kremlinul inventează motive pentru faptul că nu s-a emis un document privind sfârşitul mobilizării parţiale

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui rus, a încercat să explice faptul că nu există un document despre sfârşitul mobilizării în Rusia. El a spus că acesta este legat de alte sarcini pe care Ministerul Apărării al Rusiei le îndeplineşte în prezent, iar cuvintele lui Putin despre sfârşitul mobilizării ar trebui să fie un punct de referinţă în acest caz, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, aliată a Kremlinului.

"Chemarea în cadrul mobilizării parţiale a fost efectuată pentru a atinge numărul stabilit [de soldaţi - n.r.], care este necesar pentru îndeplinirea sarcinilor forţelor armate. Ministerul Apărării a raportat cu precizie că numărul stabilit a fost atins, prin urmare, mobilizarea parţială a fost oprită şi s-a încheiat", a declarat Peskov, citat de Ukrainska Pravda.

Cu toate acestea, oficialul rus a precizat că mobilizarea parţială include şi alte măsuri necesare pentru îndeplinirea sarcinilor forţelor armate.

"Acest lucru este legat de soldaţii care îndeplinesc sarcini etc. În acest fel, ea [mobilizarea - n.r.] continuă", a adăugat el.

Secretarul de presă al lui Putin a subliniat încă o dată că vorbele şi declaraţiile preşedintelui rus despre încheierea mobilizării ar trebui să fie un punct de referinţă, chiar dacă decretul privind mobilizarea parţială are şi alte funcţii, necesare pentru Ministerul Apărării.

La 18 ianuarie, Serviciul de informaţii al apărării din Ucraina a afirmat că Rusia se pregăteşte pentru un nou val de mobilizare, în timpul căruia vor fi vizaţi în special locuitorii Moscovei.