Kremlinul bombăne după ce Navalnîi primeşte premiul Saharov pentru drepturile omului: "Rusia nu poate fi forţată să respecte" decizia

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Kremlinul a transmis că „Rusia nu poate fi forţată să respecte” decizia Parlamentului European, prin care premiul Saharov pentru drepturile omului a fost acordat opozantului Alexei Navalnîi, potrivit Reuters.

Parlamentul European a acordat premiul lui Alexei Navalnîi, miercuri, pentru eforturile sale în lupta împotriva corupţiei în Rusia.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat anual - în valoare de 50.000 de euro -, a fost introdus în 1988 de Parlamentul European. Distincţia este acordată celor care au adus o contribuţie excepţională pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în întreaga lume.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat, joi, că decizia decernării premiului „a fost luată de oameni care nu au toate informaţiile”.

Alexei Navalnîi se află în prezent într-un penitenciar din Rusia, unde execută o pedeapsă de 2 ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor controlului judiciar, primită pentru o condamnare cu suspendare din 2014. Numeroşi analişti consideră pedeapsa primită atunci o parte a persecuţiei politice la care este supus Navalnîi şi opozanţii Kremlinului.

Navalnîi a fost arestat imediat după intrarea în Rusia, la începutul anului. El revenea din Germania, unde petrecuse şase luni recuperându-se după o încercare de asasinare prin otrăvire, cu noviciok - o neurotoxină produsă de armata rusă.

„Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupţiei regimului Vladimir Putin şi, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale şi al campaniilor sale politice, a contribuit la expunerea abuzurilor şi la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie", a declarat preşedintele PE, David Sassoli în motivarea deciziei de premiere a lui Navalnîi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe