Korodi: Drepturile elementare ale minorităţii române din Valea Timocului nu sunt garantate

Epoch Times România
06.03.2012

Preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi, a declarat marţi că problema românilor din Valea Timocului este "foarte complexă" şi că drepturile lor elementare nu sunt "garantate".

"După părerea mea - şi a fost părerea tuturor celor care au intervenit - problema minorităţii române din Valea Timocului este una foarte complexă, şi nici măcar drepturile elementare nu sunt garantate. Trebuie să existe un mecanism de urmărire, de monitorizare şi de dialog permanent cu partea sârbă ca să putem să spunem că după o decizie politică luată în perioada următoare se va vedea o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor în care comunitatea românilor din Valea Timocului poate să-şi păstreze identitatea şi să garanteze ca generaţiile care vin să poată avea identitatea română pe care şi-o doresc", a afirmat Korodi, după audierea ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, în comisiile parlamentare de specialitate.

Cu privire la modul "brusc" în care România a pus problema minorităţii din Valea Timocului la nivel european, Attila Korodi a apreciat că important este rezultatul.

"Au fost diferite puncte de vedere care privesc modalitatea pe care România a abordat-o, dar cred că au fost mai degrabă nuanţe. Important este, din punctul meu de vedere, rezultatul şi rezultatul mă bucură. (...) Oricare cetăţean european trebuie să aibă libertatea de a-şi alege identitatea naţională şi asta trebuie să se întâmple şi în Valea Timocului", a spus el.

Oricare cetăţean european trebuie să aibă libertatea de a-şi alege identitatea naţională şi asta trebuie să se întâmple şi în Valea Timocului.

Ministrul Cristian Diaconescu şi Eugen Tomac, şeful Departamentul pentru românii de pretutindeni, au fost audiaţi de Comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pe tema procedurii de ratificare a Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE şi a situaţiei minorităţii române din Serbia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor