Klaus Iohannis a numit un nou şef în fruntea Armatei

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire în funcţia de şef al Statului Major al Armatei a lui Nicolae-Ionel Ciucă general-locotenent - cu trei stele, informează Administraţia Prezidenţială. Ciucă va prelua şefia armatei începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Nicolae Ciucă este actualmente locţiitor al actualului şef al Statului Major, generalul de aviaţie Ştefan Dănilă, numit şef al Statului Major de Traian Băsescu, în 2011. Mandatul lui Dănilă încetează la 1 ianuarie 2015.

Odată cu funcţia de şef al Statului Major al Armatei, Nicolae-Ionel Ciucă va deveni şi membru în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

De-a lungul carierei sale militare, Ciucă a participat la acţiuni în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina etc. şi a fost comandant al celebrului Batalion "Scorpionii Roşii."

Nicolae Ciucă s-a născut în februarie 1967 în localitatea Pleniţa din judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu în 1988.

Ulterior, potrivit Agerpres, Ciucă a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire a fost numit ofiţer de stat major la biroul operaţii şi pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida — SUA. În perioada 2004-2006 a fost şeful operaţiilor la Brigada 2 Infanterie, pentru că ulterior, în perioada 2006-2007, să devină şef de stat major al aceleiaşi brigăzi.

În anul 2005 a urmat Cursul de limbă engleză — terminologie NATO, York University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcţia de locţiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011 comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exerciţiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar "Securitate şi bună guvernare" la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior, mai scrie sursa citată.

Ciucă a fost distins pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost cu Ordinul Naţional "Pentru Merit", în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne