Kim Jong-un critică "imaturitatea" oficialilor privind răspunsul la epidemia de Covid din Coreea de Nord

Dictatorul nord corean Kim Jong Un
Dictatorul nord corean Kim Jong Un (KCNA)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a calificat drept imatur răspunsul ţării sale la prima epidemie confirmată de Covid-19, acuzându-i pe oficialii guvernamentali de neglijenţă şi inerţie, relatează Reuters, citând presa de stat.

Coreea de Nord a raportat încă 232.880 de cazuri de “febră” şi încă şase decese, după ce, săptămâna trecută, statul comunist izolat a dezvăluit pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei de Covid că are cazuri de infecţie. Totuşi, Phenianul nu a precizat câte persoane au fost testate pozitiv pentru Covid-19.

Prezidând marţi o reuniune a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, Kim Jong-un a declarat că “imaturitatea capacităţii statului de a face faţă crizei” a sporit “complexitatea şi greutăţile” în lupta împotriva pandemiei, potrivit agenţiei oficiale de presă KCNA.

De la prima recunoaştere a epidemiei, Coreea de Nord a raportat 1,72 milioane de pacienţi cu simptome de febră, inclusiv 62 de decese până marţi seara.

Cu toate acestea, regimul de la Phenian a transmis că situaţia privind virusul în ţară a luat o “turnură favorabilă”, adăugând că la reuniunea partidului s-a discutat despre “menţinerea şanselor bune pe frontul general de prevenire a epidemiei”.

Presa de stat nord-coreeană nu a precizat motivele pe care se bazează Phenianul pentru o astfel de evaluare pozitivă.

Coreea de Nord nu a început vaccinările în masă şi are capacităţi limitate de testare, ceea ce îi face pe mulţi experţi să se teamă că ar putea fi dificil de evaluat cât de mult şi de rapid se răspândeşte boala.

Potrivit KCNA, regimul comunist nord-coreean a făcut presiuni pentru a gestiona mai bine “colectarea, transportul şi testarea mostrelor de la acele persoane cu febră, pregătind în acelaşi timp facilităţi suplimentare de carantină”.

Agenţia oficială de presă KCNA a menţionat că oficialii din domeniul sănătăţii au elaborat un ghid de tratament pentru Covid-19 menit să prevină supradozele de droguri şi alte probleme.

În faţa unei epidemii “explozive” de Covid, Coreea de Nord şi-a mobilizat forţele armate, inclusiv 3.000 de cadre medicale militare, pentru operarea unui sistem de livrare de medicamente care să funcţioneze non-stop. În plus, au fost create 500 de grupuri de intervenţie pentru a confirma şi trata pacienţii infectaţi, se mai arată în presa de stat.

Un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului a declarat, marţi, că măsurile luate de Phenian pentru a lupta împotriva Covid-19 ar putea avea consecinţe “devastatoare” pentru drepturile omului în ţară, din cauză că restricţiile impuse ar putea împiedica oamenii să obţină suficientă hrană şi să îşi asigure alte nevoi de bază. Similar cu ceea ce este întâmplă în Shanghai.

Coreea de Sud s-a oferit să trimită Nordului provizii medicale, inclusiv vaccinuri, măşti şi truse de testare, precum şi cooperare tehnică, dar Phenianul nu a răspuns încă la această ofertă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe