Kim Jong Un ar fi în comă, sora sa ar prelua conducerea statului comunist

Kim Yo Jong
Kim Yo Jong (Jorge Silva/AFP via Getty Images)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar fi în comă, potrivit mărturiilor unui fost oficial sud-coreean survenite după ce rapoarte ale agenţiilor de informaţii au transmis că liderul comunist a cedat o parte din putere surorii sale mai mici.

Chang Song-min, fost asistent al regretatului preşedinte sud-coreean Kim Dae-jung, a susţinut că liderul paranoicului stat comunist este grav bolnav. În primăvară au existat speculaţii privitoare la dispariţia lui Kim de pe scena publică, în special după absenţa la comemorarea unor membri ai familiei sale, fondatori ai dinastiei comuniste care conduce Coreea de Nord. Unele teorii susţineau că dictatorul comunist a fost operat de un medic chinez şi că operaţia - la inimă - ar fi eşuat, provocând moartea acestuia.

"Cred că este în comă, dar nu mort", a spus el pentru presa sud-coreeană.

Fostul asistent a adăugat că sora mai mică a liderului, Kim Yo Jong, este deja în curs de pregătire pentru a prelua conducerea ţării.

„Nu s-a format o structură succesivă completă, astfel încât Kim Yo-jong este adusă în prim-plan, deoarece vidul de putere nu poate fi menţinut pentru o perioadă îndelungată”, a spus el.

Afirmaţiile lui vin după ce spionii din Coreea de Sud au dezvăluit că sora de 33 de ani a devenit acum „al doilea om la comandă”, deşi ea nu a fost desemnată ca succesor dinastic.

În cadrul unei întâlniri cu uşile închise cu parlamentarii sud-coreeni, Serviciul Naţional de Informaţii a declarat că schimbul de putere urmăreşte parţial să-l „scutească (pe Kim) de stresul generat de putere şi să evite culpabilitatea în caz de eşec”, a informat agenţia de ştiri Yonhap.

"Kim Yo Jong, primul vice-director de departament al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor, conduce direcţiile generale ale statului prin delegaţie", a precizat agenţia.

Kim sau o sosie a lui a fost remarcat în public doar de câteva ori în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe