Kievul îşi continuă ofensiva în ciuda anexării teritoriilor sale. Zelenski: Lumea nu va permite o întoarcere la cuceririle coloniale

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (president.gov.ua)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbăta seara, că Ucraina continuă ofensiva sa în regiunea estică Donbas, în ciuda faptului că Vladimir Putin a semnat, vineri, “acorduri de aderare” la Federaţia Rusă a teritoriilor confiscate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

De asemenea, într-un discurs adresat naţiunii, liderul de la Kiev a mai afirmat că Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, şi că lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale.

În continuare, redăm câteva pasaje din discursul lui Zelenski:

“Astăzi, şi mai multe voci din lume s-au alăturat pentru a condamna pseudo-referendumurile şi încercarea Rusiei de a anexa teritoriul nostru - teritoriul Ucrainei. Ca urmare, avem deja zeci de declaraţii care susţin în mod clar Ucraina şi dreptul internaţional şi condamnă Rusia pentru acest nou pas agresiv.

Aş dori să remarc în mod special declaraţia secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Acesta a spus fără menajamente că Rusia încalcă obiectivele şi principiile ONU, Carta ONU şi că pseudo-referendumurile şi tentativa de anexare nu vor avea nicio forţă juridică.

Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională. Lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexiuni criminale şi arbitrare în locul dreptului internaţional.

Şi principalul lucru... Principalul lucru este rezistenţa noastră împreună cu voi, protecţia noastră împreună cu voi, mişcarea noastră împreună cu voi spre eliberarea întregului teritoriu ucrainean.

Rusia a pus în scenă o farsă în Donbas. O farsă absolută, pe care a vrut să o prezinte drept un presupus referendum. Au reprezentat ceva acolo, au dus mitraliere în jurul caselor, au purtat bucăţi de hârtie, propagandiştii au filmat toate acestea în partea din Donbas pe care o controlau.

Şi acum un steag ucrainean se află acolo. În cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas. Vor fi şi mai multe peste o săptămână. Mişcarea ucraineană va continua. Steagul ucrainean se află deja în Liman, regiunea Doneţk. Acolo încă se mai duc lupte. Dar nu există nicio urmă de pseudo-referendum acolo. Steagul nostru va fi peste tot.

Vor fi pedepsiţi cei care au comis această crimă de agresiune împotriva statului nostru independent.”

Vineri, Rusia şi-a folosit dreptul de veto pentru a împiedica adoptarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă anexarea celor patru regiuni ucrainene. Textul va fi supus acum Adunării Generale, unde toate statele membre au un vot.

În afară de veto-ul Rusiei, rezoluţia a întrunit zece voturi în favoarea sa, iar patru ţări s-au abţinut - China, India, Brazilia şi Gabon -, o dovadă în plus că Rusia este din ce în ce mai izolată.

Totodată, după anexare, Zelenski a anunţat vineri că Ucraina a depus o cerere de aderare accelerată la Alianţa Nord-Atlantică.

Răspunsul Kremlinului la anunţul lui Zelenski nu s-a lăsat aşteptat.

“Zelenski vrea să accelereze aderarea la NATO. Bună idee! Nu face decât să ceară Alianţei Nord-Atlantice să grăbească începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, aliat al lui Vladimir Putin şi fost prim-ministru şi preşedinte al Rusiei, pe canalul său de Telegram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe