Kievul invocă 'o nouă incursiune de blindate ruseşti' în estul Ucrainei, pe fondul eforturilor diplomatice de dezamorsare a crizei

(JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

O coloană de tehnică militară ar fi trecut marţi graniţa rusă şi ar fi intrat pe teritoriul Ucrainei îndreptându-se spre Lugansk, capitală regională, unul dintre principalele bastioane ale separatiştilor proruşi, în contextul în care armata ucraineană a raportat în aceeaşi zi ocuparea unui cartier al Luganskului şi lupte de stradă, care se dau în centrul acestui oraş din estul Ucrainei, după cum informează Interfax-Ukraina şi Unian.

O coloană de echipamente grele - tancuri, sisteme de rachete Grad, tunuri de artilerie şi chiar bucătării de campanie - care s-a întins pe o lungime de 1,5 km - însoţită de persoane în uniforme militare fără însemne - ar fi ajuns marţi seara, fără niciun obstacol, chiar în centrul Luganskului, după cum a relatat agenţia de presă ucraineană Informator.

Ulterior, au apărut informaţii că această coloană a fost observată în zona supermarketului 'Epiţentr' în cartierele de est ale oraşului.

Despre aceasta scrie pe contul său de Facebook expertul militar ucrainean, Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei online 'Rezistenţa informaţională'. 'Din păcate, se confirmă faptul că astăzi rebelilor din Lugansk le-a venit în ajutor o coloană de tehnică militară. O parte din aceasta venise mai devreme din Rusia, iar cealaltă parte a intrat azi (marţi) în Donbas din Rusia', susţine acesta.

'Nu putem spune în acest moment cum a putut o coloană de tehnică militară (străină) să spargă încercuirea, având în vedere că Luganskul este blocat complet şi înconjurat de puncte de control ale armatei ucrainene', mai scrie el.

Potrivit unor media ucrainene, militarii au intrat în vorbă cu localnicii şi ar fi recunoscut că vin din Rusia, iar mai târziu s-ar fi deplasat pe strada Budionnâi spre centrul Luganskului.

În acelaşi timp, Andrii Lâsenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, a declarat că mercenari ruşi încearcă să ajungă la Lugansk dinspre graniţa rusă.

'Unităţi mecanizate şi aeromobile ale forţelor ucrainene continuă să-i blocheze pe mercenarii ruşi care încearcă să pătrundă în Lugansk în zonele Novosvetlovka şi Hriaşcevatogo dinspre frontiera rusă', a adăugat acesta.

În prezent, zona este blocată de zeci de baraje de control ale forţelor armatei ucrainene, a mai spus Lâsenko.

Potrivit Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, Rusia a mobilizat la graniţa cu Ucraina unităţi de blindate şi infanterie.

La 17 aprilie, jurnalişti polonezi de la tvn24.pl au difuzat în direct imagini cu o coloană mecanizată rusă, care înainta - s-a spus - în direcţia frontierei cu Ucraina.

Aceste informaţii despre o 'nouă incursiune rusă' pe teritoriul Ucrainei apar în contextul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se pregăteşte să participe la reuniunea la cel mai înalt nivel din 26 de la Minsk, la aceeaşi masă de tratative cu preşedintele rus Vladimir Putin. La reuniune vor mai participa preşedinţii belarus Aleksandr Lukaşenko şi kazah Nursultan Nazarbaev, precum şi reprezentanţi ai Uniunii Europene pentru a discuta despre securitatea energetică şi conflictul din estul Ucrainei.