Kasparov, despre Zelenski: Avem atât de mulţi politicieni care au devenit clovni, şi un comediant a devenit erou

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Sopa Images / Getty Images)

Garry Kasparov nu este doar unul dintre cei mai mari jucători de şah ai lumii, ci şi unul dintre cei mai vocali critici şi opozanţi ai lui Vladimir Putin.

El a afirmat, într-un interviu acordat la TVR, că dictatorii nu se schimbă şi acţionează în acelaşi mod, astfel încât "nu e nicio diferenţă între Hitler, Stalin, Putin sau Ceauşescu".

"Problema cu dictatorii e că ei nu se schimbă, nu e nicio diferenţa între Hitler, Stalin, Putin, poate îl putem include şi pe Ceauşescu. Ei nu se întreabă «de ce». Ei se întreabă «de ce nu». Iar Putin, am văzut că poate lua teritoriu, poate omorî oameni în Siria, cum a făcut în Alep, în Siria, prim bombardări masive", a declarat marele şahist.

Mai mult, Kasparov este de părere că actuala situaţie şi actuala versiune a lui Vladimir Putin este "creaţia" liderilor politici europeni şi a politicii indulgente pe care aceştia au dus-o cu Kremlinul.

"A făcut atâtea crime fără să suporte nicio consecinţă. De aceea a atacat Ucraina. Pentru el era doar următorul pas şi, dacă n-ar fi fost rezistenţa eroică a Ucrainei şi a conducerii lui Volodimir Zelenski, am fi văzut o altă capitulare a lumii şi negocieri pentru a salva anumite părţi ale Ucrainei.

Mulţi politicieni europeni mai au puţin şi îşi vor recunoaşte vina de a-l fi creat pe Putin aşa cum e acum, dar cei care sunt surprinşi de crimele de război din Ucraina trebuie să îşi amintească de Alep, de armele chimice din Siria, de Groznîi în anii 2000, de uciderea oponenţilor politici, ştim ce e KGB, sunt în România, nu în Franţa, nu în Marea Britanie, dar noi vedem că ameninţarea este recunoscută", a subliniat Garry Kasparov.

Nu în ultimul rând, marele maestru al şahului a susţinut că, în opinia sa, lumea trăieşte "un moment în care istoria secolului XXI va fi schimbată", doar că "Ucraina plăteşte un preţ enorm acum".

"În Ucraina este un lider de război adevărat, avem aşa de mulţi politicieni care au devenit clovni, şi un comediant a devenit erou", a mai subliniat Kasparov.

Garry Kasparov a sosit în România cu ocazia turneului de şah Superbet Chess Classic România 2022, ce a început, miercuri, la Palatul Parlamentului.