Kamala Harris nu pierde vremea. Imediat după ieşirea lui Biden din cursa prezidenţială, a încercat să îşi asigure candidatura

Kamala Harris (Anna Moneymaker/Getty Images *)
Redacţia
22.07.2024

După ce preşedintele Joe Biden a anunţat că se retrage din cursa pentru Casa Albă, vicepreşedinta Kamala Harris nu a pierdut timpul şi a trecut deja la acţiune pentru a-şi lansa campania prezidenţială din 2024, căutând sprijinul colegilor democraţi, având susţinerea preşedintelui Joe Biden.

Potrivit Reuters, oficialii şi aliaţii campaniei sale au efectuat, duminică, sute de apeluri în numele vicepreşedintei Harris, îndemnând delegaţii la convenţia Partidului Democrat de luna viitoare să se alăture nominalizării sale pentru funcţia de preşedinte în alegerile din 5 noiembrie împotriva republicanului Donald Trump.

Mai multe surse au declarat că apelurile, menite să blocheze potenţialii contracandidaţi democraţi, au început aproape imediat după ce Biden, în vârstă de 81 de ani, a abandonat cursa.

În acelaşi timp, preşedinţii partidelor democrate de stat au susţinut-o pe Harris printr-un apel telefonic, au declarat mai mulţi participanţi.

Kamala a vorbit cu guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, un potenţial partener de candidatură, cu liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi cu reprezentantul Steven Horsford, preşedinte al Congressional Black Caucus, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, care ar putea deveni prima femeie de culoare şi de origine asiatică ce ar candida la prezidenţialele SUA, ar crea o dinamică diferită cu Trump, în vârstă 78 de ani, oferind o diviziune generaţională şi culturală vie.

Statele Unite nu au ales încă o femeie preşedinte în istoria lor de 248 de ani.

„Harris va fi mai uşor de învins decât ar fi fost Joe Biden”, a afirmat Trump pe CNN la scurt timp după anunţul lui Biden.

Biden, cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval, a declarat că va rămâne la în funcţie până la încheierea mandatului său, pe 20 ianuarie 2025, susţinând-o în acelaşi timp pe Harris să candideze în locul său.

Casa Albă a anunţat că Harris va ţine un discurs luni, la ora 11:30 a.m. ET (1530 GMT), pe Peluza de Sud, în cadrul unui eveniment de sărbătorire a echipelor din campionatul universitar NCAA 2023-24.

Confruntat cu tot mai multe întrebări cu privire la acuitatea sa mentală, Biden este primul preşedinte în funcţie care renunţă la nominalizarea partidului său pentru realegere de la preşedintele Lyndon B. Johnson în timpul războiului din Vietnam, în martie 1968.

Retragerea lui Biden îi lasă înlocuitorului său mai puţin de patru luni pentru a porni o campanie. Democraţi de top, inclusiv potenţiali contracandidaţi ai lui Harris, precum guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, au susţinut-o imediat pe vicepreşedintă.

„Intenţia mea este să merit şi să câştig această nominalizare. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat - şi pentru a uni naţiunea noastră - pentru a-l învinge pe Donald Trump”, a afirmat Harris într-o declaraţie.

În ciuda susţinerii timpurii pentru Harris, discuţiile despre o convenţie deschisă, atunci când democraţii se vor reuni la Chicago în perioada 19-22 august, nu au fost complet trecute sub tăcere.

Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi fostul preşedinte Barack Obama nu şi-au anunţat susţinerea, deşi ambii l-au lăudat pe Biden.

Alţi doi potenţiali contracandidaţi - guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, şi guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear - nu au menţionat-o pe vicepreşedintă în declaraţiile lor.

În contextul în care democraţii intră pe un teritoriu necunoscut, preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Jaime Harrison, a declarat că partidul va anunţa în curând următorii paşi în procesul de nominalizare.

Ceea ce este sigur este că retragerea lui Biden a remodelat din nou o competiţie pentru Casa Albă zguduită în mod repetat în ultima lună.

Pe 27 iunie, prestaţia slabă a lui Biden într-o dezbatere cu Trump i-a determinat pe mulţi democraţi să îl îndemne să renunţe. Apoi, pe 13 iulie, un bărbat înarmat a încercat să îl asasineze pe fostul preşedinte Trump. Iar săptămâna trecută, Trump l-a numit pe senatorul republican de linie dură J.D. Vance, în vârstă de 39 de ani, drept partener de candidatură la prezidenţialele din noiembrie.

Lider al drepturilor la avort

Fost procuror general al Californiei şi fost senator american, Harris a candidat fără succes pentru a obţine nominalizarea din partea Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale în 2020.

Biden a câştigat nominalizarea, a ales-o pe Harris să-i fie vicepreşedinte şi l-a învins pe Trump.

Harris a vorbit deschis despre dreptul la avort, o problemă care rezonează cu votanţii tineri şi progresişti.

Este de aşteptat ca ea să urmeze în mare parte planul de politică externă al lui Biden în chestiuni precum China, Iranul şi Ucraina, dar ar putea adopta un ton mai dur cu Israelul în legătură cu războiul din Gaza, dacă se va afla în fruntea listei democrate şi va câştiga alegerile din noiembrie.

Susţinătorii săi afirmă că ea ar dinamiza aceşti alegători, ar consolida sprijinul negrilor şi ar aduce aptitudini de dezbateri intense pentru a urmări cazul politic împotriva fostului preşedinte.

Dar unii democraţi au fost îngrijoraţi de o candidatură a lui Harris, în parte din cauza ponderii unei lungi istorii de discriminare rasială şi de gen în Statele Unite.

Sondajele arată că Harris nu se descurcă statistic mai bine decât Biden împotriva lui Trump.

Într-o confruntare directă, Harris şi Trump au fost la egalitate, cu câte 44% de susţinere fiecare, într-un sondaj Reuters/Ipsos din 15-16 iulie, efectuat imediat după tentativa de asasinat asupra lui Trump din 13 iulie.

Trump l-a devansat pe Biden cu 43% la 41% în acelaşi sondaj.

Campania lui Biden dispunea de 95 de milioane de dolari la sfârşitul lunii iunie, conform unei declaraţii depuse la Comisia electorală federală. Experţii în legislaţia privind finanţarea campaniilor nu sunt de acord cu privire la uşurinţa cu care aceşti bani ar putea fi transferaţi către o campanie condusă de Harris.

Donatorii mici au strâns peste 46,7 milioane USD pe ActBlue în primele cinci ore ale campaniei prezidenţiale a lui Harris, a declarat duminică platforma de strângere de fonduri pe X.

Schimbare de ultim moment

Biden, care a declarat că se va adresa naţiunii în această săptămână, nu a fost văzut în public de când a fost testat pozitiv pentru COVID-19 săptămâna trecută. El a fost izolat la casa sa din Rehoboth Beach, Delaware.

„Deşi intenţia mea a fost să candidez la realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii sarcinilor mele de preşedinte pentru restul mandatului meu”, a scris Biden pe X.

Duminică, republicanii din Congres au susţinut că Biden ar trebui să demisioneze imediat din funcţia de preşedinte, ceea ce ar preda Casa Albă lui Harris şi l-ar plasa pe preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, următorul în linia de succesiune.

„Dacă este incapabil să candideze la preşedinţie, cum este capabil să guverneze acum? Adică, mai sunt cinci luni în această administraţie. Este o preocupare reală şi este un pericol pentru ţară”, a declarat Johnson pentru CNN duminică, înainte de anunţul lui Biden.

În timpul campaniei din 2020, Biden s-a descris ca o punte către generaţia următoare. Unii au interpretat acest lucru ca însemnând că va avea un singur mandat, un personaj de tranziţie care l-a învins pe Trump şi şi-a adus partidul înapoi la putere.

Dar Biden a decis să candideze pentru realegere, crezând că îl poate învinge din nou pe Trump. Campania sa era deja în dificultate şi a intrat în mari probleme după ce prestaţia sa la dezbateri a generat îngrijorări serioase cu privire la capacitatea sa de a câştiga alegerile sau de a rămâne preşedinte pentru încă patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor