Jurnalisti camerunezi eliberati datorita presiunii internationale

Imagine infatisand jurnalistul din Camerun, Bibi Ngota, care a murit pe 22 aprilie in Yaounde in puscaria Kondengui. Saptamina trecuta Camerunul a lansat alti doi jurnalisti - Serge Sabouang si Robert Mintya - arestati in acelasi timp cu Ngota. (STR / Getty Images)
Joan Delaney
30.11.2010

Doi jurnalisti inchisi in Camerun din martie au fost eliberati cu o zi inainte sa fie onorati cu un premiul al libertatii presei din partea Jurnalistilor pentru Exprimare Libera (CJFE) din Canada.

Jurnalistii - Serge Sabouang, proprietarul ziarului La Nation si Robert Mintya, editor al Le Devoir, doua ziare cameruneze - au fost eliberati din ordinul presedintelui camerunez Paul Biya, in 24 noiembrie. Barbatii au fost acuzati de posesie de documente care compromit doua figuri de seama din Camerun. Bibi Ngota, un alt jurnalist arestat in acelasi timp, a murit in inchisoare in aprilie.

"Trebuie sa multumim CJFE. Recunoasterea lor asupra cazului a contribuit direct la eliberarea lui Serge si Robert. Este o victorie" afirma sora lui Ngota, Thérèse Tchoubet, care a calatorit la Toronto pentru a accepta premiul in numele celor trei ziaristi.

Chiar daca acordarea premiului a jucat un mare rol in aducerea chestiunii in lumina internationala, managerul CJFE, Julie Payne spune ca si alti avocati ai libertatii presei au fost implicati intr-un efort de a castiga eliberarea lui Sabouang si Mintya.

Jurnalistii au fost arestati in februarie dupa ce au obtinut un document secret al guvernului, care il acuza pe consilierul prezidential Laurent Esso de coruptie. Ei au fost acuzati de falsificarea semnaturii lui Esso si folosirea acesteia pentru a-l discredita.

Eliberarea lor este insa conditionata, iar CJFE face presiuni asupra guvernului sa renunte la toate acuzatiile, pe motiv ca "ei isi faceau doar datoria de jurnalisti si nu au comis nicio crima".

"Starea libertatii presei din Camerun s-a deteriorat in ultimii ani si este foarte ingrijoratoare", declara Payne, adaugand ca CJFE crede ca Ngota a murit din cauza conditiilor oribile din inchisoare si a lipsei suportului medical.

Premiile Internationale ale Libertatii Presei ale CJFE sunt inmanate anual pentru a onora jurnalistii care au aratat un mare curaj si care au trecut de obstacole mari pentru a produce stirile.

Alti premianti au fost jurnalistii mexicani Luis Najera si Emilio Gutierrez, amandoi parasind tara temandu-se pentru viata lor si care traiesc acum in Canada si respectiv Statele Unite.

Najera si Gutierrez au lucrat in Ciudad Juárez, epicentrul Mexicului pentru cartelurile de droguri, cunoscut ca si Orasul Crimei. Conform Reporterilor Fara Frontiere, Gutierrez este primul reporter mexican care cauta azil politic in Statele Unite.

Payne sustine ca 13 jurnalisti au fost omorati in Mexic pana acum in acest an, acesta fiind cel mai mare numar din toate tarile.

"Aceasta tara este unul din partenerii comerciali ai Canadei si care este privita drept o democratie, dar acolo sunt ucisi cei mai multi jurnalisti din lume".

Premiul Vox Libera al CJFE a mers la Citizen Lab al Universitatii din Toronto pentru descoperirea spionajului si cenzurii de internet din intreaga lume si pentru munca sa de a pazi internetul ca un bun comun.

Citizen Lab a facut subiectul stirilor mai devreme in acest an, dupa ce a descoperit ca peste 1000 de calculatoare din 103 tari - incluzand cele ale ambasadelor, agentiilor guvernamentale si desktopul lui Dalai Lama - au fost compromise cu un virus distribuit de China comunista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor