Joe Biden stârneşte confuzie spunând că a discutat cu Xi Jinping despre "acordul privitor la Taiwan"

Joe Biden
Joe Biden (Getty Images)

Joe Biden a declarat, marţi, reporterilor că în timpul unei convorbiri telefonice cu liderul comunist Xi Jinping, cei doi s-au angajat să respecte „acordul referitor la Taiwan”.

Biden a făcut declaraţia după câteva zile de provocări din partea regimului chinez, care a desfăşurat peste o sută de avioane de luptă în zona de apărare aeriană a Taiwanului.

„Am vorbit cu Xi despre Taiwan. Suntem de acord. Vom respecta acordul referitor la Taiwan. În acest punct suntem şi am clarificat că nu cred că ar trebui să facă altceva decât să respecte acordul”, a spus Biden.

Cu toate acestea, cei doi lideri ar putea avea interpretări diferite în ceea ce priveşte „acordul”. Biden părea să se refere la „politica unei singure Chine” a Washington-ului, trasată pe vremuri de Henry Kissinger, conform căreia SUA se obliga să instituie în diplomaţie principiul conform căruia există un singur stat suveran cu numele „China”.

Dar regimul chinez are propria sa interpretare despre "politica unei singure Chine" - numele generic al afirmării suveranităţii statului comunist asupra insulei Taiwan. Regimul chinez este cunoscut pentru agresivitatea cu care impune altor guverne adoptarea regulilor sale, care, deseori contravin dreptului internaţional.

Statele Unite nu sunt în prezent un aliat diplomatic formal al Taiwanului, de când Washingtonul şi-a schimbat recunoaşterea diplomatică în favoarea Beijingului, în 1979. De atunci, Statele Unite au menţinut o relaţie diplomatică informală cu Taiwanul în baza Legii privind relaţiile cu Taiwan (TRA). Legea autorizează Statele Unite să furnizeze Taiwanului echipament militar pentru autoapărare.

De asemenea, Biden părea să se refere la un apel telefonic care ar fi durat 90 de minute şi pe care l-a avut cu Xi Jinping pe 9 septembrie, primul apel între cei doi în ultimele şapte luni, timp în care rezidentul de la Casa Albă i-a spus omologului său chinez că ambele naţiuni trebuie să se asigure că nu se va ajunge la o situaţia în care „competiţia să degenereze în conflict”.

În ultimele zile, regimul chinez şi-a intensificat agresiunea militară faţă de insula democratică pe care o pretinde parte a teritoriului său. Beijingul a trimis 56 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului pe 4 octombrie, cel mai mare număr zilnic înregistrat până în prezent. Din 1 octombrie, regimul comunist a trimis 149 de avioane militare în spaţiul taiwanez.

Incursiunile de luni au avut loc în ciuda condamnării internaţionale şi a cererilor de a opri escaladarea, emise de Statele Unite cu o zi înainte.

Beijing a răspuns, luni, criticilor avertizând Washingtonul că vânzările de arme către Taiwan şi patrularea navelor de război americane prin strâmtoarea Taiwan pentru a asigura libertatea de navigaţie vor afecta relaţiile bilaterale.

Preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a avertizat, într-un editorial publicat pe 5 octombrie, că vor exista consecinţe „catastrofale” pentru pacea regională şi democraţie dacă Taiwanul va cădea sub controlul Partidului Comunist Chinez.

„Taiwanul se află în prima linie a luptei globale dintre democraţia liberală şi autoritarism”, a scris Tsai, adăugând că ţara nu caută război, ci doreşte „o coexistenţă paşnică, stabilă, previzibilă şi reciproc avantajoasă cu vecinii săi”.

"Dar dacă democraţia şi modul său de viaţă sunt ameninţate, Taiwanul va face tot ce este necesar pentru a se apăra", a spus Tsai.

Partidul Comunist Chinez a promis că va invada insula dacă este necesar.

Epoch Times a contactat Casa Albă şi Departamentul de Stat pentru clarificări suplimentare cu privire la comentariile lui Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe