Joe Biden amână desecretizarea arhivei JFK, motivând cu pandemia

(LEX VAN LIESHOUT / AFP / Getty Images)

Joe Biden a amânat din nou eliberarea documentelor secrete referitoare la asasinarea preşedintelui John F. Kennedy.

Un memoriu semnat de Biden pe 22 octombrie, invocând pandemia ca motiv al amânării, a fost publicat de Casa Albă. Memoriul nu specifică exact modul în care pandemia de COVID-19 ar genera întârzierea publicării înregistrărilor.

Desecretizarea documentelor a fost decisă de o lege a Congresului din 1992, care a fost semnată de preşedintele de atunci, George H.W. Bush.

„Continuarea amânării temporare este necesară pentru protejarea de vătămări identificate aduse apărării militare, operaţiunilor de informaţii, aplicării legii sau desfăşurării relaţiilor externe, vătămare care este atât de gravă încât depăşeşte serviciul adus interesului public prin publicarea imediată”, a transmis Biden într-un comunicat.

Legea John F. Kennedy din 1992, mai afirmă Casa Albă, „permite amânarea în continuare a publicării informaţiilor din înregistrările referitoare la asasinarea preşedintelui Kennedy atunci când amânarea rămâne necesară pentru protejarea împotriva unui prejudiciu identificabil adus apărării militare, operaţiunilor de inteligence, aplicării legii sau derulării relaţiilor externe, care este atât de gravă încât depăşeşte interesul publicului pentru desecretizare”.

La începutul acestui an, Administraţia Naţională a Arhivelor şi Înregistrărilor a decis că pandemia a avut un impact semnificativ asupra agenţiei şi că are nevoie de timp suplimentar pentru a publica informaţiile, a menţionat nota de la Casa Albă.

Potrivit noii amânări, informaţii sensibile referitoare la asasinat vor fi făcute publice în decembrie 2022, a continuat Casa Albă. Materialele considerate „adecvate pentru publicare” vor fi dezvăluite pe 15 decembrie 2021, se arată în notă.

Kennedy a fost asasinat în timp ce convoiul său trecea prin Dallas, Texas, pe 22 noiembrie 1963. Autorităţile l-au arestat pe Lee Harvey Oswald - un fost marinar - pentru crimă, dar după circa două zile, acesta a fost ucis de un proprietar de club de noapte şi presupus asociat al Mafiei, Jack Ruby. Ruby a murit în 1967.

De-a lungul anilor, asasinarea celui mai puternic om al momentului a continuat să declanşeze dezbateri, teorii, documentare, cărţi şi filme. De-a lungul anilor, sondajele au constatat că majoritatea americanilor cred că au fost implicaţi şi alţi trăgători, nu numai Oswald.

Administraţia Trump a publicat o mulţime de documente despre asasinarea lui JFK, inclusiv înregistrări ale CIA, FBI şi alte agenţii americane. Trump a amânat publicarea unora dintre înregistrări până în 2021 tot pe motive de „vătămări identificabile aduse securităţii naţionale, aplicării legii sau desfăşurării afacerilor externe”.

Unele dintre documentele publicate de Trump includeau informaţii noi despre încercările lui Oswald de a obţine o viză sovietică sau cubaneză în timp ce se afla în Mexico City.

Declaraţia Casei Albe din 22 octombrie a ordonat, de asemenea, Arhivei SUA să prezinte un plan de digitalizare a întregii colecţii de documente privitoare la asasinarea lui JFK şi de a le pune la dispoziţie online.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe