Jocuri la nivel înalt: Regimul de la Beijing vrea să-şi aprofundeze cooperarea strategică cu Rusia

(De la st la dr) Preşedintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra Modi
(De la st la dr) Preşedintele rus Vladimir Putin, liderul chinez Xi Jinping şi premierul indian Narendra Modi (Getty Images)

China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Rusia în cadre multilaterale, inclusiv în cadrul G20, a transmis viceministrul chinez de Externe, Ma Zhaoxu, în faţa ambasadorului rus în China, Andrei Denisov.

China este, de asemenea, dispusă să consolideze coordonarea strategică cu Rusia şi să extindă cooperarea practică în diverse domenii, i-a spus oficialul chinez lui Denisov în cadrul unei întâlniri, potrivit unei declaraţii oficiale, remise miercuri, a Ministerului de Externe, citată de Reuters.

Oficialii s-au întâlnit cu ocazia Forumului Mondial al Păcii de la Beijing, unde ambasadorul SUA în China Nicholas Burns a declarat că invazia rusă în Ucraina este "cea mai mare ameninţare la adresa ordinii mondiale".

"Faptul că Rusia a trecut graniţa cu o forţă armată, neprovocată, şi a început acest război cu atât de multă suferinţă umană, cu atât de mulţi civili nevinovaţi morţi în Ucraina - aceasta este o încălcare directă a Cartei Naţiunilor Unite, este o încălcare directă a ceea ce Federaţia Rusă a semnat atunci când a devenit stat membru", a declarat Burns.

De asemenea, oficilul şi-a exprimat speranţa că purtătorii de cuvânt ai Ministerului chinez de Externe vor înceta să mai repete "propaganda rusă" care dă vina pe NATO pentru război.

În cadrul evenimentului, ambasadorul rus în China a ripostat: "Nu sunt deloc de acord şi mă pot opune fiecărei fraze din această intervenţie", apoi a acuzat NATO că ar fi provocat acţiunea Rusiei cu "cinci valuri de expansiune" şi a descris actuala ordine mondială ca fiind pe marginea prăpastiei din cauza "sabotajului" Naţiunilor Unite.