JO Soci 2014: Vladimir Putin, lăudat de preşedintele CIO

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.02.2014

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, l-a lăudat, marţi, la Soci, pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, marele artizan al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, aşteptat miercuri în Satul olimpic, în ziua în care flacăra olimpică ajunge la poalele Munţilor Caucaz, informează AFP.

Sosirea flăcării olimpice coincide cu o zi de manifestaţii în 19 oraşe din lume, inclusiv la Soci, pentru a denunţa legile ruse contrare drepturilor homosexualilor.

În cursul ceremoniei oficiale de prezentare a membrilor CIO preşedintelui Rusiei, care a făcut din aceste Jocuri un simbol major de revenire a Rusiei pe scena internaţională, preşedintele forului olimpic, Thomas Bach, a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Putin.

"Eu cred că fără implicarea dumneavoastră personală, toate acestea nu ar fi fost posibile. Aţi făcut tot ce trebuia pentru sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice. V-aţi îndeplinit toate promisiunile făcute în faţa Comitetului Internaţional Olimpic în urmă cu şapte ani atunci când Soci a fost desemnat de CIO să organizeze Jocurile", a afirmat Bach.

Marţi, în cursul unei întâlniri cu membrii CIO la Soci, Putin a jucat rolul gazdei perfecte, ţinând să le arate invitaţilor săi leoparzii care vor fi reintroduşi în regiune. De asemenea, şeful statului rus i-a condus în propriul autoturism de teren pe francezul Jean-Claude Killy, preşedintele comisiei de coordonare a Jocurilor, şi pe Gilbert Felli, directorul executiv al CIO, în rezervaţia naturală din Soci.

Rusia a pus la punct un program de reintroducere a leoparzilor anatolieni în munţii din Caucaz din regiunea Soci, o măsură ce se doreşte a arăta că Jocurile nu aduc nicio atingere mediului înconjurător, în timp ce ONG-urile pentru apărarea drepturilor animalelor au denunţat importante pagube.

Putin, care a făcut din aceste Jocuri o operaţiune de prestigiu personal, a asigurat totodată că nu este implicat în alegerea sportivului sau personalităţii care va aprinde flacăra olimpică cu ocazia ceremoniei de deschidere de vineri.
Aprinderea torţei olimpice pe noul stadion Fişt, construit la malul Mării Negre, va fi elementul final al ceremoniei de deschidere a Jocurilor, ce va fi transmisă în lumea întreagă, dar identitatea personalităţii alese pentru această misiune onorifică nu a fost precizată.

Speculaţiile pe marginea acestui subiect au luat amploare în ultimele săptămâni în Rusia, mulţi susţinând că persoana aleasă este campioana olimpică la gimnastică ritmică din 2004, Alina Kabaeva, căreia presa rusă îi atribuie o relaţie intimă cu Vladimir Putin.
"Sunt la curent cu acest lucru, Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt al Kremlinului) mi-a spus. Noi avem mulţi sportivi de renume la sporturile de iarnă, cunoscuţi în lumea întreagă şi nu mă voi implica în această chestiune", a precizat liderul de la Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor