JO 2012: Nadia Comăneci consideră că Gabrielle Douglas poate deveni cea mai mare gimnastă americană

Nadia Comăneci, fosta mare gimnastă română, a declarat pentru agenţia Reuters, citată de AGERPRES, că Gabrielle Douglas, noua campioană olimpică la individual compus, poate deveni cea mai mare gimnastă americană.
Campioana olimpică absolută, americanca Gabrielle Douglas. (THOMAS COEX / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.08.2012

Nadia Comăneci, fosta mare gimnastă română, a declarat pentru agenţia Reuters, citată de AGERPRES, că Gabrielle Douglas, noua campioană olimpică la individual compus, poate deveni cea mai mare gimnastă americană.

"A făcut istorie prin faptul că este prima femeie de culoare neagră care câştigă la individual. A fost extraordinară. Cred că e formidabil, deoarece este diferită, e unică, e atât de îndrăzneaţă şi va avea multe oportunităţi în faţa sa", a declarat Nadia într-un interviu telefonic.

Douglas a fost descrisă de către Marta Karolyi, antrenoarea coordonatoare a echipei feminine de gimnastică a SUA, ca o sportivă care a reuşit să se transforme "dintr-o gimnastă obişnuită într-una fantastică", în doar cinci luni, anul acesta.

"Lumea spune mereu că sunt primul afro-american care ia medalia de aur (la gimnastică) şi sunt onorată", a declarat Douglas după succesul său de joi.

Nadia consideră că Gabby Douglas va avea un impact la nivel mondial din cauza descendenţei sale: "Victoria sa este un lucru extraordinar pentru sport, e ceva nou".

"Îmi place foarte mult că are o personalitate incredibilă şi va reprezenta gimnastica foarte bine. Va fi mare, va merge la Casa Albă, la ceremonia premiilor Oscar, la Grammy ... peste tot. Merită toată această atenţie şi i se vor deschide multe uşi, deoarece este noua faţă din gimnastică", a apreciat Comăneci.

Celebritatea tinerei gimnaste americane a crescut formidabil în ultima perioadă: dacă atunci când a ajuns la Londra pentru JO 2012 avea doar câteva mii de persoane care urmăreau contul său de Twitter, numărul fanilor a crescut la circa 200.000 după aurul luat cu echipa, iar după succesul de la individual a ajuns la aproape jumătate de milion.

Reuters aminteşte însă şi alte vedete tinere care au devenit victime ale celebrităţii lor, fosta jucătoare de tenis Jennifer Capriati, care a ajuns repede în vârf, iar apoi la 17 ani era deja arestată pentru posesie de marijuana sau furt din magazine.

Nadia afirmă că Douglas nu trebuie să lase atenţia care i se dă acum să i se urce la cap: "Gabby trebuie să păşească pe toate covoarele roşii deoarece merită. Sunt sigur că vor urma luni bune de sărbătoare. Dar, va trebui, de asemenea, să găsească o cale să rămână cu picioarele pe pământ şi să realizeze unde vrea să ajungă".

"Are un antrenor foarte bun şi o va ajuta să găsească echilibrul între distracţia de care trebuie să se bucure, dar şi forma sportivă. E norocoasă că a câştigat la 16 ani şi nu la 18 ani şi nu cred că totul se va încheia aici. Gimnastica este viaţa sa şi cred că ar trebui să încerce să cucerească aurul şi la Rio, la JO 2016", a mai spus Nadia Comăneci.

Potrivit Reuters, preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat dorinţa de a o întâlni pe gimnastă, iar celebra realizatoare de televiziune Oprah Winfrey a vărsat "lacrimi de fericire" pentru Douglas, al cărei nume de familie este o anagramă pentru "USA gold" (SUA - aur).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor