Jihadiştii irakieni capturează un depozit de arme chimice al lui Saddam zice SUA

Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri.
Radicalii suniţi ISIL din Irak executând prizonieri. (youtube.)
P. P.
19.06.2014

Extremiştii suniţi din Irak au ocupat uzina cea mai mare de arme chimice a lui Saddam Hussein, un complex despre care încă se crede că ar conţine un arsenal de arme chimice vechi, conform declaraţiei Departamentului de stat al SUA.

Oficialii americani nu consideră că militanţii suniţi vor putea fi capabili să creeze un complex chimic funcţional cu materialele pe care le au la dispoziţie. Armele din depozitul Al Muthanna sunt considerate vechi, contaminate şi greu de deplasat.

Cu toate acestea, capturarea arsenalului de arme chimice de către Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) a produs rumoare în cadrul Administraţiei americane.

Administraţia SUA, condusă de George W Bush şi-a pierdut credibilitatea după 2001 când a început un război în Irak afirmând că fostul dictator irakian, Saddam Hussein, ar avea arme de distrugere în masă. Acestea nu au fost găsite niciodată.

Dictatorul irakian anunţase în noiembrie 2000 că va accepta plăţi pentru petrolul irakian în euro, şi nu în dolari americani, pe care îi considera "moneda duşmanului", conform unui raport al Time. Irakul lui Saddam Hussein a fost una dintre puţinele ţări care au înfruntat sistemul de legătură între ţiţei şi dolar, creat după acordul Bretton Woods.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor