Japonia protesteaza din cauza navelor chinezesti aflate in apele disputate

Epoch Times România
25.08.2011

Miercuri, Japonia a depus o plangere impotriva Chinei, dupa ce 2 vase chinezesti au patruns in zona apelor sale teritoriale din apropierea insulelor Marii de Est a Chinei, aceasta reprezentand cel mai recent incident dintre cele doua tari in ultimul an.

Anul trecut, Tokyo a fost martor la deteriorarea drastica a legaturilor cu Beijingul in urma arestarii unui capitan de vas chinez, a carui trauler s-a ciocnit cu barcile de patrula japoneze, langa insulele numite Senkaku in Japonia si Diaoyu in China.

Insulele, revendicate si de catre Taiwan, se afla langa potentiale rezerve de gaz.

„Vice-ministrul de externe, Kenichiro Sasae, l-a convocat pe ambasadorul chinez si i-a spus ca insulele Senkaku apartin in intregime Japoniei, si din punctul de vedere al istoriei, dar si din cel al dreptului international,” a declarat seful de cabinet, Yukio Edano.

„El a protestat ferm si a cerut prevenirea unei recurente,” a precizat Edano in timpul conferintei de presa periodice.

Nu au existat comentarii imediate din partea Chinei, dar conform spuselor Pazei de Coasta japoneze, partea chineza ar fi afirmat ca se afla in ape chinezesti.

Cele doua vase chinezesti au intrat in apele disputate din apropierea insulelor miercuri dimineata, si au ramas acolo pentru putin timp, a mentionat Edano.

„Navele de pescuit chinezesti s-au apropiat de insulele Senkaku de 12 ori de la coliziunea de anul trecut. Ceea ce diferentiaza acest incident de celelalte 11 este ca, de aceasta data, ei chiar au patruns in apele teritoriale japoneze,” a declarat Edano.

Paza de Coasta a Japoniei a instiintat navele chinezesti ca se afla in apele teritoriale japoneze, raspunsul partii chineze fiind ca se afla in ape chinezesti si doar isi desfasoara atributiile oficiale, a precizat un purtator de cuvant al Pazei de Coasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor