James Murdoch demisionează de la News International

James Murdoch în Londra, iulie 2011. (Warren Allott / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
01.03.2012

James Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch, a demisionat miercuri din funcţia de preşedinte executiv al News International şi editor al ziarelor Sun şi Times of London din Marea Britanie.

News International a fost implicată în scandalul interceptării telefonice şi al corupţiei poliţiei care a dus anul trecut la închiderea tabloidului mondial şi la arestarea mai multor editori şi jurnalişti de top.

James Murdoch s-a confruntat cu o controlare dificilă a scandalului în faţa anchetei Leveson a Parlamentului britanic. El a susţinut că nu ştia că practica interceptării telefonice s-a extins dincolo de acţiunile unui singur reporter, însă doi foşti directori ai ziarului au declarat că Murdoch a fost informat. Poliţia crede că au existat peste 800 de victime, în cea mai mare parte celebrităţi şi politicieni la nivel înalt.

Compania a ajuns la o serie de înţelegeri în cazurile deschise împotriva sa de zeci de victime ale interceptării telefonice. The Guardian a raportat luni că cântăreaţa Charlotte Church a primit despăgubiri în valoare de 952.000 de dolari de la companie. Printre alte persoane care au primit despăgubiri se numără actorul Jude Law, fostul prim-ministru adjunct Lord Prescott, şi fostul fotbalist Andy Gray.

Liderul adjunct al Partidului Muncii, Harriet Harman, a lăudat decizia lui Murdoch de a demisiona, spunând că "nu avea altă opţiune", potrivit unei declaraţii. "Practicile News International au pătat tradiţia presei britanice," a afirmat ea.

"Nu trebuie să se mai permită niciunei persoane sau organizaţii să obţină o astfel de putere atunci când vine vorba de proprietate mass-media", a declarat Harman.

News Corp, compania-mamă a News International, a anunţat recent că mută sediul central al companiei din Marea Britanie la New York, şi că James Murdoch va face acelaşi lucru.

Murdoch, în vârstă de 39 de ani, a fost văzut la un moment dat ca succesorul tatălui său la conducerea vastului imperiu mass-media, dar el va ceda acum o parte din responsabilităţile sale pentru a supraveghea posturile de televiziune Sky, BSkyB şi televiziunea Star din Asia.

"Suntem cu toţii recunoscători pentru conducerea lui James la News International şi în întreaga Europa şi Asie, unde a adus contribuţii de durată," a afirmat tatăl său, Rupert Murdoch, preşedinte şi CEO al News Corporation, într-o declaraţie. "Acum că s-a mutat la New York, James va continua să îşi asume o varietate de mandate esenţiale de conducere corporativă, cu un accent special pe televiziunea cu plată şi pe operaţiunile internaţionale mai extinse."

Tom Mockridge va conduce News International şi va raporta direct preşedintelui News Corporation, Chase Carey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor