Ivan: Doi candidaţi ARD, Udrea şi Trăilă, în atenţia Comisiei Europene pentru fraudă cu fonduri UE

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a declarat duminică într-o conferinţă de presă că Traian Băsescu ar putea să vorbească în această perioadă despre fraudele privind fondurile europene pe 2011, susţinând că statul român riscă să piardă aproximativ 505 mil.euro din cauza Elenei Udrea şi Cristinei Trăilă.
Epoch Times România
11.11.2012

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a declarat duminică într-o conferinţă de presă că Traian Băsescu ar putea să vorbească în această perioadă despre fraudele privind fondurile europene pe 2011, susţinând că statul român riscă să piardă aproximativ 505 mil.euro din cauza Elenei Udrea şi Cristinei Trăilă.

De asemenea, ivan a afirmat că ”el s-a gândit că ar fi foarte bine să-i dea totuşi dlui Traian Băsescu, dacă tot a venit să le vorbească românilor, şi un subiect, cum ar fi cel al fondurilor europene şi ca să fie şi documentat dl Traian Băsescu când le va vorbi românilor, îi dă şi un document oficial al Comisiei Europene”, precizâd că este vorba de ”un raport al Comisiei DG REGIO - Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene - în care se vorbeşte despre cum au fost cheltuiţi banii europeni în anul 2011”.

”Raportul Comisiei Europene spune că în anul 2011, din 515 milioane euro atraşi de statul român, lăsând de o parte că suma este infimă, performanţa Guvernului Boc în atragerea fondurilor europene a fost una dezastruoasă, dar din 515 milioane euro atraşi de România, 505 milioane euro sunt suspectate de fraudă. Adică doar 10 milioane euro din 515 milioane euro au fost cheltuiţi corect, conform spuselor Comisiei Europene, în 2011”, a susţinut liderul eurodeputaţilor PSD din PE.

Mai mult, Ivan a explicat că ”mai pe scurt, Comisia Europeană acuză Guvernul Boc şi în special pe dna ministru Elena Udrea, pentru că dumneaei se ocupa de aceste fonduri, de hoţie şi incompetenţă” iar ”între cauzele menţionate de Comisia Europeană, se află: încălcări ale normelor privind eligibilitatea proiectelor - cu alte cuvinte, au fost finanţate proiecte neeligibile în timp ce proiecte care respectau caietul de sarcini nu au fost finanţate”, dar şi ”încălcări ale normelor privind achiziţiile publice”, eurodeputatul punctând că ”aici mai apare un vinovat şi se referă la dna Trăilă, candidat din nou din partea PDL-ului pe un colegiu din România”.

”Ca să vă daţi seama despre cât de gravă este situaţia, este fără precedent la nivelul european, 98% din fondurile europene atrase de România, mă refer la fondurile Regio, 98% sunt suspectate de fraudă. Asta înseamnă pe scurt că dacă se va dovedi frauda, şi se va dovedi pentru că OLAF (Oficiul European de luptă Antifraudă, n.red.) acţionează şi nu iartă pe nimeni care foloseşte greşit banii europeni, statul român va trebui să dea cele 505 mil euro înapoi, urmând să-i recupereze ulterior. Cu alte cuvinte, o gaură de 505 mil euro în bugetul naţional şi în buzunarul fiecărui român”, a mai susţinut social-democratul.

Europarlamentarul PSD a mai afirmat că ”asta a făcut Guvernul Boc şi dacă dl Traian Băsescu vrea să vorbească despre Guvernul USL, o să spună şi ce au făcut ei în această perioadă legat de fondurile europene”, precizând astfel că ”au reuşit să deblocheze în perioada următoare fondurile pentru POSDRU şi POR, şi de asemenea, din ianuarie, cel târziu februarie (2013, n.red.) vor fi deblocate şi celelalte fonduri europene, blocate din cauza Guvernului PDL”.

”De asemenea, dacă vom avea, din 9 decembrie, şi vom avea cu siguranţă un Guvern USL, sunt câteva măsuri foarte importante pe care le vom lua, şi mă refer în primul rând la înlăturarea corupţiei din sistem şi sistemul va fi utilizat pe absolut toate achiziţiile publice, de asemenea, vom accelera atragerea fondurilor europene, negociem cu Comisia ca acele fonduri blocate să poată fi alocate în perioada următoare, să reducem decalajele, vom întări sistemul de salarizare, vom aduce oameni profesionişti în autorităţile naţionale de management şi de asemenea, vom crea un sistem unic de gestionare a fondurilor europene şi nu în ultimul rând, aşa cum s-a şi întâmplat în perioada care trecut, vom crea parteneriate, de exemplu cu Polonia, să reuşim să împrumutăm bune practici de la ei”, a mai subliniat Ivan.

”Pe scurt, cel puţin doi candidaţi la funcţia de deputat al PD-ului sau ARD-ului (Elena Udrea şi Cristina Trăilă, n.red.) se fac vinovaţi de o fraudă de 505 mil euro, fraudă dovedită de Comisia Europeană, într-un raport pe 2011”, a mai arătat acesta.

Cât despre faptul că momentan este vorba doar de suspiciune de fraudă, pesedistul a explicat că ”este vorba despre suspiciuni de fraudă, dar ca membru în Comisia de Control Bugetar, poate spune că niciodată Comisia Europeană nu vorbeşte de suspiciuni de fraudă decât atunci când este aproape sigură că frauda există”.

”Noi lucrăm în Comisia de Control Bugetar în general cu iregularităţi, prin iregularităţi se înţelege: probleme legate de birocraţia adminiterii în inadvertenţe în realizarea documentaţiei ş.a.m.d dar în niciun caz fraudă”, a mai spus Ivan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor