Iurie Leancă: Vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău este meritul Ministerului Afacerilor Externe

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Vineri, 27 iulie, ministrul de Externe, Iurie Leancă, a prezentat un raport de activitate pentru prima jumătate a anului 2012. În timpul discursului ţinut, Leancă a declarant că vizita cancelarului german, Angela Merkel, la Chişinău este meritul Ministerului Afacerilor Externe, care a muncit asiduu timp de aproape trei ani.

Potrivit Publika.TV, oficialul a menţionat că, dacă de obicei Merkel obişnuia să meargă în vizită în mai multe state, de data aceasta cancelarul vine doar la Chişinău, ceea ce denotă interesul faţă de Republica Moldova.

În contextual celor expuse, Iurie Leancă a precizat: “Această vizită este una istorică. Angela Merkel mergea în aşa vizite, combinând câteva ţări. Acum, însă, a ales să vină numai la Chişinău, ceea ce demonstrează că am acţionat aşa, încât interesul ei să fie doar pentru Republica Moldova. Dacă ar fi să analizaţi câţi oficiali germani au vizitat ţara noastră până în 2009, veţi observa că a venit doar un oficial german. Dar, de la începutul anului curent, Moldova a fost vizitată de doi miniştri, şi încă unul urmează să vină la toamnă. Totul este încununat de vizita Angelei Merkel, dar data sosirii nu o pot anunţa acum".

Totodată, oficialul a infirmat zvonurile vehiculate în presă, cu privire la vizita lui Merkel, exclamând: "Nu vom discuta despre nimic nou, doar subiecte ce ţin de evoluţia, problemele Republicii Moldova, dar şi sprijinul Germaniei în soluţionarea lor. Totul denotă o perspectivă clară, europeană".