Italia găzduieşte o reuniune a partidelor de extremă-dreapta din Uniunea Europeană. George Simion, printre participanţi

George Simion (Captură video)
D.B.
04.12.2023

Partidele europene de extremă-dreapta s-au întâlnit, duminică, în Italia şi au promis să remodeleze Uniunea Europeană după alegerile europarlamentare de anul viitor, înăsprind abordarea blocului în ceea ce priveşte imigraţia şi atenuând politicile climatice pentru a proteja locurile de muncă şi industria, transmite Reuters.

Formaţiuni politice din peste 20 de ţări s-au reunit la Florenţa, după ce la alegerile generale de luna trecută din Olanda a înregistrat o victorie surprinzătoare Partidul Libertăţii (PVV), partidul anti-imigraţie al lui Geert Wilders.

"Obiectivul nostru este ca (noi) să devenim cel puţin al treilea grup ca mărime (în Parlamentul UE), după centru-dreapta şi socialişti, şi să fim decisivi", a declarat vicepremierul italian Matteo Salvini, care a găzduit reuniunea.

Grupul de extremă-dreapta Identitate şi Democraţie (ID) este în prezent al şaselea ca mărime în adunarea UE, după grupurile liberale, verzi şi conservatoare, dar datele actuale din sondaje îl plasează pe poziţia a patra.

Salvini, care nu a reuşit să o includă în alianţa sa pe prim-ministrul Giorgia Meloni şi partidul său Fratelli d'Italia, lider în sondaje, a fost în fruntea unui efort anterior nereuşit în 2019 pentru o pătrundere a extremei drepte în alegerile europene.

Adresându-se mitingului de la Florenţa prin intermediul unei legături video, Wilders a declarat că speră că succesul său, "un cutremur politic în Olanda şi în Europa", ar putea fi "începutul unui val de victorii în alegerile naţionale" pentru aliaţii cu idei similare.

Wilders l-a salutat pe Salvini, liderul partidului Liga, ca fiind o sursă de inspiraţie şi "prietenul său italian numărul unu".

Salvini a atacat decizia UE de a interzice noile maşini cu emisii de CO2 începând cu 2035 şi a fost susţinut de co-liderul Alternativei pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, care a cerut "sfârşitul războiului împotriva maşinilor".

Jordan Bardella, preşedintele partidului Raliul Naţional al lui Marine Le Pen, a vorbit în italiană, fiind şi aplaudat, susţinând că Europa nu poate deveni un "hostel de 5 stele pentru Africa" şi făcând legătura între imigraţia în masă, violenţă şi criminalitate.

Însă a existat mai puţină unitate pe alte teme. Wilders a condamnat cheltuielile publice excesive, în timp ce Salvini s-a revoltat împotriva regulilor de disciplină bugetară din zona euro, iar extremiştii germani şi austrieci de extremă dreapta au rupt rândurile în ceea ce priveşte conflictele Rusia-Ucraina şi Israel-Hamas.

"Ucraina nu poate câştiga acest război, ar trebui să se oprească", a declarat Chrupalla, acuzând sancţiunile UE împotriva Rusiei pentru deprimarea economiei germane şi cerând reluarea importurilor de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream.

"În opinia noastră, este greşit faptul că acordăm sprijin războiului din Ucraina şi este la fel de greşit să sprijinim războiul Israelului împotriva (palestinienilor)", a declarat Harald Vilimsky, din partea Partidului Libertăţii din Austria (FPOe).

Salvini, cândva un admirator fervent al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat reporterilor că partidul său a "susţinut în mod clar fiecare intervenţie în apărarea Ucrainei, cu fapte, voturi şi bani".

George Simion, printre participanţi

La reuniunea de la Florenţa a participat şi preşedintele AUR, George Simion. Potrivit G4Media, la reuniunea de duminică, acesta a susţinut un discurs în italiană la reuniunea partidelor de extremă dreapta din Europa, reunite la Florenţa, sub sloganul „Free Europe! Jobs, security and common sense”. Gazda evenimentului a fost Matteo Salvini.

„Ne-am reunit în acest minunat oraş Florenţa toate partidele care doresc să aibă o Europă a popoarelor, o Europă a identităţii. [...] Sunt liderul principalului partid suveranist din România. Luptăm pentru apărarea valorilor noastre naţionale, a valorilor comune, luptăm pentru patrie, familii, Dumnezeu şi luptăm pentru libertate”, a afirmat liderul AUR, citat într-un comunicat de presă preluat de News.ro.

Preşedintele AUR a subliniat că românii şi italienii au o origine culturală comună, originea latină, originea creştină.

„Stânga vrea să ştergă aceste origini comune. Ei vor să renunţe la naţiuni, precum şi la familia naturală. Suntem cu toţii în favoarea ordinii naturale”, a completat George Simion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor