ISW: Marea ofensivă rusă din Ucraina se va încheia până în aprilie şi nu va avea succes

Soldaţi în Ucraina
Soldaţi în Ucraina (unian.net)

Este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi supraestimat din nou capacităţile proprii ale armatei ruse şi, prin urmare, marea sa ofensivă din estul Ucrainei se va încheia prematur, în sezonul ploios de primăvară, şi nu va fi eficientă, susţin experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) preluaţi de Pravda.com.ua.

"Este posibil ca Putin să fi supraestimat din nou capacităţile proprii ale armatei ruse. ISW nu a observat nicio dovadă că forţele ruseşti au restabilit o putere de luptă suficientă pentru a învinge forţele ucrainene din estul Ucrainei şi pentru a captura peste 11.300 de kilometri pătraţi din regiunea neocupată Doneţk (peste 42% din suprafaţa totală a regiunii Doneţk) înainte de luna martie, aşa cum ar fi ordonat Putin", a subliniat ISW.

Potrivit evaluărilor preliminare ale ISW, o ofensivă rusă majoră înainte de aprilie 2023 ar culmină probabil prematur în timpul sezonului ploilor de primăvară din aprilie înainte de a obţine efecte semnificative din punct de vedere operaţional.

"Punctul culminant al forţelor ruse ar putea genera apoi condiţii favorabile pentru ca forţele ucrainene să le exploateze în propria lor contraofensivă de la sfârşitul primăverii sau vara anului 2023, după ce vor încorpora livrările de tancuri occidentale", se arată într-un raport al ISW.

Opinia specialiştilor de la ISW vine în contextul în care Andrii Cherniak, reprezentant al Serviciului de informaţii al apărării din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat la 1 februarie ziarului Kyiv Post că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să captureze toate regiunile Doneţk şi Luhansk până în martie 2023. De asemenea, Cherniak a declarat că forţele ruse redesfăşoară grupuri de asalt, unităţi, arme şi echipamente militare suplimentare nespecificate în zone nespecificate din estul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne