Istoricul care a prezis corect aproape toţi câştigătorii alegerilor din 1984 încoace, despre cine are şanse să câştige în 2024

Joe Biden şi Donald Trump (Getty Images)
D.B.
07.02.2024

Allan Lichtman, analist electoral care a prezis corect aproape fiecare cursă prezidenţială din 1984 încoace, a dezvoltat o formulă care este folosită pentru a face predicţii cu privire la viitoarele alegeri prezidenţiale - şi în multe cazuri, se dovedeşte a fi exactă.

"Keys to the White House" (Cheile de la Casa Albă), formula lui Lichtman, constă în 13 întrebări adevărate sau false care, în opinia sa, stabilesc un indiciu puternic despre cine va fi desemnat învingător la scrutinul din toamnă. Fiecare întrebare este despre cei doi candidaţi; dacă este "adevărată", unul primeşte o "cheie", iar dacă este "falsă", celălalt primeşte punctul.

Până în prezent, Biden deţine cinci "chei", în timp ce Trump a reuşit să obţină trei, a dezvăluit Lichtman pentru MarketWatch. Rămân cinci chei încă disponibile şi suficient spaţiu pentru ca fostul preşedinte să îşi asigure un avantaj înainte de noiembrie.

Candidatul prezidenţial republican, fostul preşedinte american Donald Trump este actualul favorit al cursei primare republicane pentru alegerile prezidenţiale.

Potrivit American University, unde predă Lichtman, "cheile" sunt următoarele: mandatul partidului, competiţia, mandatul în funcţie, al treilea partid, economia pe termen scurt, economia pe termen lung, schimbările politice, tulburări sociale, scandal, eşec extern/militar, succes extern/militar, carisma preşedintelui şi carisma contracandidatului.

Biden este în funcţie, iar acest lucru îi acordă un punct automat, cel de la numărul 3.

În timp ce Robert F. Kennedy Jr. a îndeplinit cerinţele pentru a apărea pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale din Utah, lui Biden i s-a acordat încă o "cheie" pentru că nu părea să aibă nicio provocare semnificativă din partea unui al treilea partid sau a unui independent în cadrul alegerilor primare.

Democratul a mai primit "chei" pentru că a avut "o creştere economică reală pe cap de locuitor în timpul mandatului egalând sau depăşind creşterea medie din timpul celor două mandate anterioare", precum şi pentru că a implementat schimbări politice în timpul preşedinţiei sale.

Cu toate acestea, Trump şi-a asigurat cheia numărul unu, care este acordată celui al cărui partid politic deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor - care revine Partidului Republican.

Prezentându-l pe Biden ca având o lipsă de carismă, Lichtman i-a acordat lui Trump cheia 12 şi, eventual, încă un punct dacă Biden nu reuşeşte să aibă "un succes major în afaceri externe sau militare".

Lichtman a prezis corect că Trump va câştiga alegerile din 2016 şi, ulterior, că Biden va câştiga alegerile prezidenţiale din 2020 împotriva lui Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor