Ruşii pleacă pe capete după anunţul de mobilizare parţială dat de Putin. Preţuri exorbitante la bilete de avion

(Epsilon / Getty Images)

După ce Vladimir Putin a anunţat, miercuri, mobilizarea parţială, ameninţând Occidentul că nu va ezita să răspundă la „şantajul nuclear” al liderilor principalelor state membre NATO, în Rusia s-a declanşat o adevărat isterie printre ruşii pasibili de a fi recrutaţi pentru a fi trimişi pe front.

Pe platformele sociale au apărut mai multe anunţuri care susţin că biletele pentru zborurile din Moscova cu destinaţia Turcia şi Armenia au fost epuizate într-un timp record, de doar câteva minute. Pe Twitter, de pildă, War Monitor a scris:

„După anunţul mobilizării parţiale, toate biletele pentru zborurile de la Moscova la Istanbul şi Erevan s-au epuizat în câteva minute”.

Serghei Sumlenni, un analist pe probleme legate de Rusia, rezident în Germania, a afirmat pe Twitter că un bilet Moscova-Dubai ajunsese miercuri dimineaţă la peste un milion de ruble, adică 17.800 de dolari. Cu toate acestea, el se arată sceptic cu privire la şansele pe care bărbaţii ruşi le mai au să părăsească ţara în timp util pentru a se sustrage mobiliarii anunţate.

„Un bilet Moscova - Dubai pentru a părăsi Rusia costă astăzi peste 1 milion de ruble, adică 17.800 de dolari. Cu toate acestea, nu sunt sigur că un bărbat ar avea voie să părăsească Rusia, deoarece Aeroflot a anunţat deja restricţii chiar şi pentru călătoriile în interiorul Rusiei”, a scris Sumlenni pe platforma de socializare.

Mai mult, el a tradus în engleză câteva mesaje de pe forumurile ruseşti, unde părinţii se plângeau că le sunt recrutaţi fiii pentru a fi trimişi pe front:

"Sunt căutat, fiul meu tocmai a fost mobilizat. Ce se va întâmpla cu el acum? El este tot ce am".

"Urlu. Puteam fugi din Rusia la începutul acestui an, dar m-am opus. Soţul meu poate fi mobilizat acum. De ce?!"

"Urlu, îmi tremură mâinile. Nimeni nu a crezut asta. Ce să fac?!"

Context

Ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat într-un interviu acordat postului Rossia 24, că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti în cadrul mobilizării parţiale, pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina, informează Focus.

Potrivit lui Şoigu, în Rusia există aproape 25 de milioane de persoane pe statul de plată al mobilizării şi susţine că studenţii şi recruţii nu vor fi trimişi în Ucraina.

Înainte de discursul lui Şoigu, Vladimir Putin a anunţat o mobilizare parţială în ţară. Înrolarea ruşilor în armată va începe la 21 septembrie.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat deja amendamente la codul penal care introduc noţiunile de "mobilizare", "timp de război" şi "lege marţială". Sustragerea de la serviciul militar poate fi acum pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani.

Detalii aici.