Israelul şi SUA organizează un exerciţiu aerian care simulează un atac asupra siturilor nucleare iraniene

Avion de luptă israelian F-16
Avion de luptă israelian F-16 (Getty Images)

Forţele aeriene israeliene au dezvăluit că săptămâna aceasta vor desfăşura cele mai mari exerciţii aeriene comune din ultimii ani cu forţele aeriene americane, care implică o misiune simulată extrem de provocatoare de a distruge siturile nucleare iraniene.

Jerusalem Post detaliază pe baza declaraţiilor militare: "Exerciţiul va avea loc de marţi până joi deasupra Mării Mediterane şi a Israelului. Acesta va include zboruri cu rază lungă de acţiune, precum cele pe care piloţii israelieni ar putea fi nevoiţi să le facă pentru a ajunge în Republica Islamică".

Vor asista, de asemenea, realimentatoare aeriene de ambele părţi, pe lângă avioanele de vânătoare - având în vedere că armatele vor simula operaţiuni care, teoretic, ar ajunge până în Republica Islamică, în tot Orientul Mijlociu.

Între timp, SUA şi Israelul au promis în ultima vreme o cooperare mai strânsă în domeniul militar şi al serviciilor de informaţii, Washingtonul promiţând să ajute statul evreu cu apărarea antirachetă dacă va fi atacat vreodată.

"Operăm împreună pe toate fronturile pentru a aduna informaţii, a neutraliza ameninţările şi a ne pregăti pentru diverse scenarii, fie pe una, fie pe mai multe piste", i-a spus şeful Statului Major al IDF, gen. lt. Aviv Kohavi comandantului CENTCOM, generalul Michael Kurilla, în timpul vizitei primului la Washington săptămâna trecută.

Toate acestea au loc în timp ce premierul desemnat Benjamin Netanyahu formează un guvern şi va fi în curând din nou comandant-şef. Binecunoscutul "şoim" anti-Iran a avertizat în trecut că Israelul nu va ezita să efectueze un atac preventiv asupra Republicii Islamice dacă Teheranul se va apropia de dezvoltarea unei bombe nucleare.

Singura întrebare care ar rămâne este dacă administraţia Biden va da undă verde unui astfel de atac preventiv. Trebuie amintit, de asemenea, că Israelul ar fi ajutat într-un anumit mod (probabil pe frontul serviciilor de informaţii) la atacul aerian ordonat de Trump din ianuarie 2020 asupra generalului Quds Force al IRGC Qasem Soleimani, care a avut loc în timpul mandatului anterior al lui Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe