Israelul sfidează în continuare Curtea Internaţională de Justiţie: trimite tancuri în Rafah

Tancurile israeliene în oraşul Rafah din Gaza, mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
29.05.2024

Miercuri, pentru a doua zi consecutiv, tancurile israeliene au efectuat raiduri în Rafah, sfidând Curtea Internaţională, după ce Washingtonul a declarat că asaltul nu reprezintă o operaţiune terestră majoră în oraşul din sudul Gazei, pe care oficialii americani au avertizat Israelul să o evite, relatează Reuters.

Israelul şi-a trimis tancurile în centrul oraşului Rafah pentru prima dată marţi, în pofida unui ordin al Curţii Internaţionale de Justiţie de a pune capăt atacurilor sale asupra oraşului, unde mulţi palestinieni s-au refugiat din cauza bombardamentelor generalizate.

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, şi-au reiterat opoziţia faţă de o ofensivă terestră israeliană majoră în Rafah, dar au declarat marţi că nu cred că o astfel de operaţiune este în curs de desfăşurare.

Locuitorii din Rafah au declarat miercuri că tancurile israeliene au pătruns în Tel Al-Sultan, în vestul Rafah, şi în Yibna şi în apropiere de Shaboura, în centru, înainte de a se retrage spre o zonă tampon de la graniţa cu Egiptul, în contrast cu ofensivele din alte părţi.

Armata israeliană controla trei sferturi din zona tampon şi urmărea să controleze întreaga zonă pentru a împiedica Hamas să introducă ilegal arme, a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al premierului Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi.

Acesta s-a aşteptat ca luptele din Gaza să continue cel puţin până în 2024, şi a afirmat că Israelul nu este pregătit să ţină cont de apelurile internaţionale de a conveni o încetare a focului cu militanţii Hamas care conduc Gaza şi de a schimba ostaticii pe care îi deţin cu prizonieri palestinieni.

Aripile armate ale Hamas şi ale aliaţilor săi, Jihadul Islamic, au declarat că au înfruntat forţele invadatoare cu rachete antitanc şi bombe de mortier şi au aruncat în aer dispozitive explozive amplasate anterior.

Armata israeliană a declarat că trei soldaţi au fost ucişi şi alţi trei au fost grav răniţi în luptele din sudul Gaza, fără a da detalii. Radiodifuzorul public israelian Kan Radio a declarat că aceştia au fost răniţi de un dispozitiv exploziv declanşat într-o clădire din Rafah.

Oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că mai multe persoane au fost rănite de focul israelian în estul oraşului Rafah, iar depozite de ajutoare au fost incendiate. Locuitorii au declarat că bombardamentele israeliene constante din timpul nopţii au distrus multe case din zonă, de unde majoritatea oamenilor au fugit după ce Israelul a ordonat evacuarea.

Unii locuitori au raportat că au văzut ceea ce au descris ca fiind vehicule blindate robotizate fără pilot care au deschis focul din mitraliere în unele părţi ale oraşului.

Semnalele de internet şi de telefonie mobilă au fost întrerupte în unele părţi din est şi vest, pe fondul bombardamentelor aeriene şi terestre intense ale Israelului, au declarat agenţia de ştiri pro-Hamas Shehab, locuitori şi alţi jurnalişti. Armata israeliană a declarat că nu a putut confirma rapoartele.

În partea de nord a Fâşiei Gaza, tancurile au bombardat mai multe cartiere din oraşul Gaza, iar forţele au pătruns mai adânc în Jabalia, cea mai mare dintre cele opt mari tabere de refugiaţi istorice din enclavă, unde locuitorii au declarat că au fost distruse cartiere rezidenţiale mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor