Israelul se plasează de partea rebelilor sirieni

Israelul renunţă la neutralitate în cazul Siriei, considerând că prăbuşirea regimului Bashar Al-Assad va duce, între altele, la slăbirea Iranului, notează cotidianul francez Le Figaro.
Preşedintele israelian Shimon Peres. (MANDEL NGAN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.06.2012

Israelul renunţă la neutralitate în cazul Siriei, considerând că prăbuşirea regimului Bashar Al-Assad va duce, între altele, la slăbirea Iranului, notează cotidianul francez Le Figaro.

'Le urez victorie rebelilor sirieni, cărora le admir curajul', a declarat preşedintele israelian Shimon Peres, declaraţie care constituie o confirmare a acestei schimbări de poziţie.

Multă vreme, Bashar al-Assad era considerat la Tel Aviv 'răul cel mai mic'. După cum precizează cotidianul francez menţionat, cele două ţări se află în mod oficial în stare de război, însă graniţa din zona Înălţimilor Golan, cucerite şi anexate de Israel, este cea mai liniştită din ultimii 40 de ani.

O asemenea schimbare de atitudine este argumentată prin 'barbaria' adepţilor lui Bashar al-Assad. 'Acţionăm nu din convingeri oportuniste, ci pentru că vărsarea de sânge a ajuns la un nivel fără precedent', a declarat secretarul de presă al Ministerului de Externe al Israelului, Yigal Palmer.

'O bună perioadă de timp, liderii israelieni sperau că Siria va renunţa la alianţa cu Iranul şiit, va deveni mai moderată şi se va apropia de ţările sunite din Golful Persic, însă acum o asemenea variantă este greu de imaginat', afirmă analistul israelian Moshe Maoz, specialist în problemele Orientului Mijlociu (OM) din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Cu toate acestea, Israelul nu se va implica în nici un caz în mod direct în acest conflict. 'Israelul este considerat duşman de ambele tabere ale conflictului', afirmă Yigal Palmer. În aceste condiţii, Israelul s-ar limita la oferirea de ajutor umanitar şi medical pentru refugiaţii sirieni din Iordania, însă deocamdată aceştia îl refuză.

În acest mod, Israelul speră să evite orice motiv de atac din partea Siriei, o atare ameninţare fiind destul de realistă, subliniază Le Figaro. Din punctul de vedere al Israelului, există de asemenea riscul ca armele chimice sau rachetele pe care le deţine Siria să ajungă în mâinile mişcării libaneze 'Hezbollah'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor