Israelul nu cedează presiunii internaţionale privind coloniile: Declară 800 de hectare din Cisiordania drept terenuri de stat

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Sean Gallup/Getty Images *)

Ministrul israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, a declarat vineri aproximativ 800 de hectare din Cisiordania ocupată drept terenuri de stat, într-o măsură care va facilita utilizarea terenului pentru construirea de colonii, relatează Reuters.

Anunţul, făcut în ziua în care secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat Israelul pentru discuţii cu premierul Benjamin Netanyahu, a subliniat hotărârea guvernului israelian de a continua construcţia de colonii în Cisiordania, în ciuda opoziţiei internaţionale tot mai mari.

Autorităţile palestiniene au condamnat această măsură.

"În timp ce există persoane în Israel şi în lume care încearcă să submineze dreptul nostru la Iudeea şi Samaria şi la ţară în general, noi promovăm colonizarea prin muncă grea şi în mod strategic în toată ţara", a declarat Smotrich, folosind denumiri biblice pentru zona Cisiordaniei, care sunt folosite în mod obişnuit în Israel.

Desemnarea celor 800 ha de teren din Valea Iordanului drept teren de stat urmează unei desemnări similare a 300 de hectare în zona Maale Adumim din Cisiordania, pe care palestinienii o doresc ca nucleu al unui viitor stat independent.

Statele Unite au declarat luna trecută că extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania este incompatibilă cu dreptul internaţional, semnalând o revenire la o politică americană de lungă durată, care fusese inversată de administraţia anterioară a lui Donald Trump.

Schimbarea a readus Statele Unite în linie cu majoritatea lumii, care consideră că aşezările construite pe teritoriul pe care Israelul l-a capturat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu sunt ilegale. Israelul contestă acest punct de vedere, invocând legăturile istorice şi biblice ale poporului evreu cu acest teritoriu.

Palestinienii spun că extinderea coloniilor în Cisiordania face parte dintr-o politică israeliană deliberată de subminare a ambiţiei sale de a crea un stat independent cu Ierusalimul de Est drept capitală.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe a declarat că ultima mişcare a fost "o continuare a exterminării şi strămutării poporului nostru din ţara sa natală".

"Eşecul internaţional de a proteja poporul nostru este complicitate şi protecţie pentru evitarea continuă a pedepsei de către Israel", a adăugat acesta.

Smotrich, liderul influent al unuia dintre partidele de dreapta pro-colonizare din coaliţia lui Netanyahu, locuieşte el însuşi într-o colonie şi a sprijinit în mod constant construirea de noi colonii.

Presiunea internaţională pentru o reluare a eforturilor de a ajunge la o soluţie cu două state, cu un stat palestinian independent alături de Israel, a crescut pe fondul eforturilor de a pune capăt războiului de aproape şase luni din Gaza.

De la semnarea Acordurilor de la Oslo, la începutul anilor 1990, s-au înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte obţinerea unui stat palestinian. Printre obstacolele care o împiedică se numără extinderea coloniilor israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe