Israelul eliberează prizonieri înaintea discuţiilor pentru pace


Palestinienii sărbătoresc în timp ce aşteaptă sosirea prizonierilor eliberaţi în apropiere de punctul de frontieră Erez, între Israel şi nordul Fâşiei Gaza, 14 august 2013.
Palestinienii sărbătoresc în timp ce aşteaptă sosirea prizonierilor eliberaţi în apropiere de punctul de frontieră Erez, între Israel şi nordul Fâşiei Gaza, 14 august 2013. (MAHMUD HAMS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2013

Israelul a eliberat 26 de prizonieri palestinieni ca un gest de bunăvoinţă înaintea reluării discuţiilor pentru pace.

Prizonierii au fost urcaţi în autobuze marţi seara şi duşi acasă în Cisiordania şi Gaza. Rudele fericite şi preşedintele palestinian Mahmoud Abbas i-au aclamat ca pe nişte eroi.

Manifestanţii palestinieni au aruncat cu pietre către închisoarea de la graniţă unde au fost reţinuţi prizonierii. Poliţia israeliană a răspuns cu grenade luminoase şi gaze lacrimogene. Nu s-au raportat răniţi.

Majoritatea palestinienilor au fost închişi în anii 1980 şi ’90 pentru uciderea de israelieni şi presupuşi colaboratori palestinieni.

Familiile unora dintre victime au eşuat în a convinge Tribunalul Suprem Israelian să oprească eliberarea. Ei spun că eliberarea prizonierilor este o recompensă pentru terorism.

Negociatorii israelieni şi palestinieni s-au întâlnit miercuri în Ierusalim pentru a relua discuţiile pentru pace care au început luna trecută în Washington după o pauză de 3 ani.

Guvernul israelian a fost de acord să elibereze un total de 104 prizonieri palestinieni în mai multe etape, în funcţie de progresul discuţiilor.

De asemenea marţi, Israelul a anunţat că îşi continuă planurile pentru a construi 900 de apartamente noi în cartierul Gilo din Ierusalimul de Est. Acest anunţ are loc la doar câteva zile după ce guvernul israelian şi-a dat aprobarea finală pentru 1.200 de noi locuinţe în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

Palestinienii doresc aceste zone pentru un viitor stat. Ei acuză Israelul că încearcă să submineze discuţiile pentru pace.

Secretarul de stat american John Kerry spune că Statele Unite privesc toate aşezările israeliene ca fiind ilegale, dar cer palestinienilor “să nu reacţioneze în mod ostil” la ultimele anunţuri.

Un purtător de cuvânt pentru guvernul israelian spune că noile locuinţe vor fi construite în zone pe care Israelul le va menţine în orice acord de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor