Israelul dărâmă o clădire care adăpostea Al Jazeera şi AP. Joe Biden îl sună pe Benjamin Netanyahu

Atacuri israeliene în Fâşia Gaza
Atacuri israeliene în Fâşia Gaza (Youssef Massoud / AFP via Getty Images)

Israelul a vizat încă un bloc turn de birouri şi locuinţe în Fâşia Gaza, de data aceasta avioanele sale distrugând clădirea cu 12 etaje care găzduia birourile Associated Press şi Al Jazeera.

Publicaţiile au declarat, sâmbătă, că Israelul a emis un avertisment în ceea ce priveşte intenţia sa cu o oră înainte de atacul asupra turnului Al-Jalaa. Reprezentanţii AP şi proprietarul clădirii ar fi cerut oficialilor Apărării israeliene să acorde mai mult timp pentru a permite o evacuare în condiţii de siguranţă şi, de asemenea, pentru a scoate echipamente media din birouri.

Cu toate acestea, martorii oculari spun că nu li s-a acordat timp suplimentar, iar persoanele au fost evacuate în grabă.

Clădirea s-a prăbuşit pe propria fundaţie, aşa cum, de altfel, s-a întâmplat şi cu alte trei clădiri de apartamente rezidenţiale atacate de israelieni zilele trecute. "Clădirea a fost lovită de aproximativ şase ori înainte de a se prăbuşi", au menţionat rapoartele presei internaţionale.

"Loviturile date de la mare înălţime au avut loc la aproape o oră după ce armata a ordonat oamenilor să evacueze clădirea cu 12 etaje, care adăpostea publicaţia Al-Jazeera, alte birouri şi apartamente rezidenţiale. Atacurile au dărâmat întreaga structură, care s-a prăbuşit într-un nor gigantic de praf ", a scris AP.

"Nu a existat nicio explicaţie imediată pentru motivul atacului", a adăugat AP.

Într-o declaraţie ulterioară, Armata israeliană a afirmat că birourile media adăposteau unităţi de informaţii militare Hamas.

Atacul devastator a atras condamnări rapid din partea diferitelor organizaţii media internaţionale, un număr de jurnalişti proeminenţi exprimându-şi nemulţumirea, spunând că „nu le vine să creadă” că birourile mass-media au fost atât de dur vizate de armata Israelului.

Preşedintele AP, Gary Pruitt, a emis o declaraţie în care afirma: „suntem şocaţi şi îngroziţi” de atacul „incredibil de tulburător” în care „am evitat cu grijă pierderile teribile de vieţi omeneşti”.

"Jurnaliştii care lucrau acolo au transmis ştiri despre atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza", a afirmat Al Jazeera într-o declaraţie transmisă pe reţelele de socializare. „Ţintirea jurnaliştilor reprezintă o crimă de război”.

Deocamdată administraţia Biden a încetat să mai condamne atacurile aeriene israeliene asupra birourilor din Gaza ale Associated Press şi ale altor mijloace de presă internaţionale.

La câteva ore după atac, Joe Biden l-a sunat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pentru a exprima „îngrijorările” Washington-ului şi pentru a transmite că este necesară o „responsabilitate primordială” pentru protejarea jurnaliştilor.

Mesajul survine pe fondul creşterii numărului de victime ale loviturilor aeriene şi, în timp ce teroriştii Hamas continuă să lanseze rachetele spre Israel. De luni, cel puţin 140 de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost omorâţi.

"Am comunicat direct israelienilor că asigurarea securităţii jurnaliştilor şi a mass-mediei independente este o responsabilitate primordială", a scris secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki.

Potrivit transcrierii apelului de sâmbătă al lui Joe Biden către prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, "locatarul" Casei Albe „şi-a reafirmat puternicul sprijin pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva atacurilor cu rachete ale Hamas şi ale altor grupări teroriste din Gaza”, condamnând, în acelaşi timp, „atacurile fără discriminare” .

Joe Biden „şi-a exprimat îngrijorarea” cu privire la „siguranţa şi securitatea jurnaliştilor”, fără să ridice problema atacării intenţionate a clădirii mass-media care a fost lovită de şase atacuri aeriene.

Biden l-a sunat şi pe preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Publicaţia Axios detaliază apelul după cum urmează:

„Preşedintele Biden l-a informat pe preşedintele [Autorităţii Palestiniene, n.r.] Abbas cu privire la angajamentul diplomatic al SUA în ceea ce priveşte conflictul în curs şi a subliniat necesitatea ca Hamas să înceteze să mai tragă rachete asupra Israelului”, conform unei transcrieri a Casei Albe.

Autoritatea Palestiniană a criticat vineri poziţia SUA cu privire la criza din Gaza şi a cerut administraţiei Biden să intervină.

Purtătorul de cuvânt al lui Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a fost citat într-o declaraţie: „Tăcerea administraţiei Biden cu privire la faptele comise de Israel şi afirmaţia că îşi exercită dreptul la autoapărare a dus la masacre în Gaza şi Cisiordania. Cerem SUA să ia măsuri pentru că este singura parte care poate opri agresiunea israeliană".

Între timp, au apărut din ce în ce mai multe proteste în toată Europa - şi unele în Statele Unite - exprimând solidaritatea cu palestinienii. "Protestatarii s-au adunat la Londra, Berlin, Madrid şi Paris", au observat AFP şi alte publicaţii.

În Israel, cel puţin unsprezece persoane au fost ucise în atacurile continue ale Hamas şi Jihadului Islamic Palestinian.

Pe fondul unei condamnări internaţionale sporite faţă de numărul mare al morţilor civili şi, în special, numărul mare al copiilor ucişi şi răniţi, biroul premierului Benjamin Netanyahu a publicat o declaraţie care dă vina pe Hamas pentru generarea de victime.

„Hamas poartă toată vina pentru moartea civililor din Gaza”, afirmă el într-un comunicat. „A urmărit această escaladare şi a început-o atunci când a atacat Ierusalimul. Şi-a îngropat intenţionat lansatoarele de rachete şi depozitele de arme şi posturile în centrul zonelor rezidenţiale şi aceasta este o crimă de război. Atacă cetăţenii noştri pentru a omorî cât mai mulţi dintre ei posibil şi aceasta este o altă crimă de război”.

În SUA, mulţi observă din ce în ce mai mult apariţia lipsei complete a oricărui plan american sau a unei intervenţii diplomatice pentru încetarea focului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe