Israelul blochează proiectul unui contract pentru livrarea de arme către Ucraina (mass-media)

(photos.com)

Un proiect de vânzare către Ucraina de armament israelian a fost recent blocat de teama de a nu supăra Rusia, a informat luni seară televiziunea israeliană, citată de AFP.

O delegaţie ucraineană a efectuat recent o vizită în Israel pentru achiziţionarea de material militar, în special drone, pentru a le utiliza împotriva separatiştilor proruşi, potrivit Channel 2.

Ministerul israelian al Apărării a dat, iniţial, undă verde vânzării către Ucraina de avioane fără pilot produse de firma israeliană Aeronautics, însă Ministerul de Externe, care trebuie să aprobe orice export de armament, s-a opus tranzacţiei.

Ministerul de Externe a făcut cunoscut că această vânzare risca să stârnească nemulţumirea Rusiei şi să îl determine pe preşedintele Vladimir Putin să deblocheze vânzările de arme către Siria şi Iran, ţară considerată inamicul numărul unu al Israelului.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a refuzat orice comentariu în legătură cu această afacere.

Israelul afişează o prudentă neutralitate în confruntarea dintre Rusia şi Ucraina.

Această atitudine este provocată de teama pe care o inspiră 'capacitatea deloc neglijabilă' a Rusiei de a provoca 'neplăceri', a explicat recent un diplomat israelian.

'Mergem ca pe ouă, deoarece Moscova dispune de mijloacele pentru a-şi exprima nemulţumirea, furnizând, de exemplu, arme sofisticate Siriei ori întărind cooperarea sa cu Iranul în domeniul nuclear', a subliniat acesta.