Iranul extinde perioada de monitorizare a inspectorilor

O misiune internaţională de anchetă în programul de arme nucleare al Iranului ar putea fi extinsă mai mult trei zile, dacă este necesar.
Studenţi iranieni ţin un poster al omului de ştiinţă asasinat Mostafa Ahmadi-Roshan, precum şi o poză de familie a omului de ştiinţă asasinat Dariush Rezaei, în timpul protestului de la aeroportul Imam Khomeini din Teheran, pe 29 ianuarie 2012. (Atta Kenare / AFP / Getty Images)
Stephen Jones
31.01.2012

O misiune internaţională de anchetă în programul de arme nucleare al Iranului ar putea fi extinsă mai mult trei zile, dacă este necesar, a declarat ministrul externe al ţării.

Ministrul de externe Ali Akbar Salehi a afirmat că este "optimist" în legătură cu vizita inspectorilor de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, care a început duminică.

Salehi a declarat că "perioada de trei zile a inspectorilor în Iran ar putea fi mărită, la cererea acestora", a raportat luni agenţia de ştiri IRNA.

Misiunea trebuie să descopere dacă programul nuclear al Iranului are dimensiuni militare. Iranul pretinde că ar folosi energia nucleară doar în scopuri civile.

Salehi a declarat că inspectorii vor avea permisiunea să viziteze orice loc vor dori.

În noaptea de duminică, ministrul american al apărării, Leon Panneta, a susţinut că analiştii cred că Iranul ar putea avea capacitatea de a dezvolta o armă nucleară în termen de un an.

"Dacă ei vor continua şi vom obţine informaţii că continuă să dezvolte o armă nucleară, atunci vom lua toate măsurile necesare pentru a-i opri", a declarat el pentru emisiunea 60 de minute a CBS.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a convenit să oprească importurile de petrol din Iran după data de 1 iulie, pentru a acorda timp unor ţări să găsească surse alternative de petrol.

Cu toate acestea, Parlamentul iranian urmează să dezbată dacă exporturile de petrol ar trebui oprite imediat, pentru a se răzbuna împotriva sancţiunilor.

Luni, Rostam Qasemi, ministrul iranian al petrolului, a declarat pentru IRNA: "În curând vom opri exportul de petrol către unele ţări."

El nu a spus, însă, care sunt acele ţări şi când anume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor