Ion Păduraru, acuzat că l-a indus în eroare pe Timofti

Acuzat că l-a indus în eroare pe preşedintele Nicolae Timofti, renunţând la mandatul de candidat la funcţia de prim-ministru, Ion Păduraru, a declarat că totul este mult mai complicat, iar informaţiile vehiculate nu corespund adevărului.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti (presedinte.md)

Contactat de Ziarul Naţional, Păduraru a spus că preferă „să nu comenteze minciunile, mai ales la repezeală”. „Poate voi veni cu o informaţie în câteva zile”, a adăugat funcţionarul de la Preşedinţie.

Preşedintele Nicolae Timofti ar fi fost tras pe sfoară de propriul consilier, Ion Păduraru, propus la funcţia de prim-ministru, în defavoarea oligarhului Vlad Plahotniuc, potrivit publicaţiei newsmaker.md.

Timofti era decis să îl propună din nou pe Ion Sturza, care a confirmat şi pentru Ziarul Naţional că a fost contactat pe 14 ianuarie de preşedinte şi a acceptat desemnarea sa repetată. Fostul permier, care în acel moment se afla la Bucureşti, a pornit spre Chişinău.

Din motive neclare, în ultimul moment, preşedintele Timofti s-a răzgândit, însă, şi l-a desemnat pe şeful Aparatului Preşedinţiei, Ion Păduraru. Acesta urma sa propună Programul de guvernare şi lista Cabinetului de miniştri pe 28 ianuarie, ziua în care expiră termenul de învestire a Guvernului, iar democraţii ar fi fost puşi în situaţia de a alege între anticipate şi un Guvern pe care nu îl vor putea controla.

Sturza a calificat decizia lui Timofti drept ciudată, dar nu s-a aşteptat ca Păduraru să cedeze şi să îşi retragă candidatura atât de subit.

„Pe 15 ianuarie iar am discutat cu preşedintele la telefon. Timofti era binedispus, declarând că Păduraru este decis să meargă până la capăt şi demarează procesul de dezoligarhizare a ţării”, a declarat Sturza. La câteva ore după această discuţie, Ion Păduraru şi-a retras candidatura, sugerând că Timofti ar trebui să-l propună pe Pavel Filip, cel despre care presa scrie că ar fi omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc.