Iohannis şi PNL, acuzaţi de Ponta că profită politic de moartea lui Bogdan Gigină. Predoiu contraatacă

Premierul Victor Ponta susţine că liberalii, în frunte cu preşedintele Iohannis, încearcă să profite de pe urma tragediei lui Bogdan Gigină.
Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului
Declaraţii de presă Victor Ponta, la Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Reacţia publică faţă de moartea tânărului poliţist care îl escorta pe vicepremierul Gabriel Oprea este mai mult decât legitimă, însă este anormal ca liberalii şi preşedintele Klaus Iohannis să profite politic de pe urma acestei tragedii, a declarat, la România TV, premierul Victor Ponta.

"Consider anormal faptul că de la o tragedie — un caz care e cercetat de procuror, o indignare legitimă, o supărare legitimă a unor oameni — ajungem la ceea ce se întâmplă de fapt în mod constant şi anume: cei de la PNL şi chiar domnul Iohannis când apare un necaz profită de moartea cuiva. (...) Pe de o parte, tragedia, supărarea şi cercetarea de către organele statului sunt normale şi legitime; pe de altă parte, acest obicei al celor de la PNL de a politiza orice necaz, orice tragedie ca să mai obţină un mic avantaj politic mi se pare reprobabil", a declarat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Mai mult, premierul leagă cererea de demisie adresată lui Oprea de faptul că generalul a refuzat să susţină moţiunea de cenzură depusă de liberali împotriva Guvernului.

"Chiar şi domnul Iohannis personal şi doamna Gorghiu şi domnul Blaga şi domnul Predoiu i-au făcut o curte teribilă domnului Oprea, în sens metaforic, evident. L-au chemat foarte des, au mers la birou la Interne să trădeze Guvernul şi să voteze cu ei. Dacă domnul Oprea — cum eu ştiam că va fi — a spus: "Sunt un om serios, nu mă ocup cu trădări" (...) deodată a devenit inamicul public numărul 1 din punct de vedere politic.

Asta mi se pare un mod de a face politică oribil. Să speculezi tragedia şi necazul cuiva ca să te răzbuni politic pe cineva care n-a vrut să trădeze e un lucru anormal. Cred că preşedintele, domnul Iohannis, vrea să profite de orice ocazie, chiar şi de moartea unui tânăr ca să-şi pună guvernul domniei sale. Ceea ce mie mi se pare de un cinism extraordinar", a precizat premierul.

Întrebat dacă Oprea îşi va da demisia în cele din urmă, Ponta a replicat: "Nu, pentru că nu se simte vinovat şi pentru că este o anchetă în curs care va stabili exact ceea ce s-a întâmplat şi cine este vinovat".

În ceea ce priveşte sfatul de a demisiona pe care i l-a dat Iohannis vicepremierului, Ponta a precizat: "Cum vi s-ar părea dacă l-aş chema mâine la mine pe domnul Dan Mihalache şi i-aş cere să-şi dea demisia? (...) Probabil că domnul Mihalache mi-ar spune ce i-a zis şi domnul Oprea domnului Iohannis: "Vă mulţumesc de sfat, dar nu-mi dau demisia!".

Predoiu contraatacă: Ponta, ţi-e frică?

În replică la declaraţiile lui Ponta, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu i-a transmis premierului că oamenii nu mai pot fi păcăliţi aşa de uşor printr-o astfel de propagandă.

"Ponta spune că vrem să profităm de tragicul accident ca să căpătam guvernul. Dânsul a chiulit probabil la cursurile de logică din facultate. De etică nu mai vorbesc. Poziţia noastră corectă ne-a înstrăinat orice cale de comunicare cu balamaua UNPR, deci exact pe dos decât spune Ponta.

Dacă eram cinici şi haini la suflet, aşa cum ne-a demonstrat dânsul că poate fi (vezi cazul Aura Ion, când Ponta se delecta la restaurantul italienesc al prietenului său, în loc să coordoneze operaţiunile de salvare din Apuseni), ne făceam că plouă acum ca să nu-l supărăm pe generalul Oprea şi eram sigur la guvern în februarie, dacă nu mai devreme", a precizat Predoiu.

Liderul liberal îşi pune, ironic, problema că premierul Ponta nu cunoaşte exact disponibilitatea membrilor UNPR pentru funcţii şi linişte.

"Dar noi am refuzat acest troc acum o lună de zile, la moţiune. Am avut o poziţie de principiu pe care o avem şi acum. Ponta, oamenii nu mai pot fi păcăliţi, oricât aţi încerca voi cu propaganda! Cred că e cazul sa îl întreb din nou: Ponta, ţi-e frică?", a declarat Predoiu.

Amintim că, marţi, un poliţist de la Brigada Rutieră a decedat după ce a căzut de pe motocicletă într-o groapă aflată pe şosea în plin centrul Capitalei, pe strada Ştirbei Vodă. Poliţistul a fost avansat în grad post mortem de Gabriel Oprea, considerând că acesta a murit în misiune.

Însă care era misiunea? Presa a citat surse care susţin că Oprea se ducea spre MAI după ce a fost la un restaurant din Cotroceni şi l-au acuzat pe general că nu este prima dată când a folosit poliţia în scopuri personale beneficiind de coloană oficială în contextul în care, potrivit legii, poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar "în situaţii deosebite". Oprea neagă acuzaţiile susţinând că sunt nefondate.