Iohannis reacţionează în cazul tinerei sfâşiate de urs: M-a şocat pentru că sâmbătă am fost eu pe un traseu în Bucegi aproape de locul incidentului

Klaus Iohannis
Andrei Pricopie
10.07.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat miercuri, într-o conferinţă de presă, în cazul tinerei de 19 ani care a fost sfâşiată de urs pe un traseu cunoscut din Munţii Bucegi.

Întrebat cum vede această problemă a urşilor care au ajuns un pericol pentru România şi dacă el consideră că Guvernul este depăşit de această problemă, şeful statului a replicat: "Cred că s-a ajuns prea departe, sunt foarte îngrijorat şi m-a şocat evenimentul".

"M-a şocat pentru că sâmbătă am fost eu pe un traseu în Munţii Bucegi şi la puţin timp am aflat că foarte aproape de locul unde mă aflam s-a întâmplat această nenorocire. Îmi pare foarte rău pentru victimă şi pentru familia ei, dar îmi pare rău pentru România pentru că avem resurse naturale incredibile şi nu prea ştim cum să le gestionăm cum trebuie. Problema cu urşii nu este deloc nouă şi clasa politică a reacţionat de fiecare dată la aceste evenimente nefericite doar punctual. E o mare emoţie, se convoacă o şedinţă de guvern, se discută în Parlament punctual şi apoi se uită", a continuat Klaus Iohannis.

Preşedintele a subliniat că, dacă vrem să avem un turism sănătos în România, nu trebuie să lăsăm ca oamenii să fie omorâţi de animale, cum nici animalele nu trebuie omorâte pentru distracţie.

"Sper ca de data asta cei responsabili să găsească o soluţie reală. E evident că avem prea mulţi urşi, prea multe incidente unde oamenii sunt răniţi sau ucişi de urşi şi nu se poate continua în ritmul acesta. Nu sunt specialist în materie, dar avem destui şi e cazul să vină cu o soluţie care respectă normele europene dar şi viaţa omului. Nu putem să protejăm animalele în detrimentul oamenilor", a adăugat Klaus Iohannis.

Tânăra atacată de urs pe Jepii Mici - unul dintre cele mai cunoscute şi circulate trasee din munţii Bucegi - avea 19 ani. N-a avut nicio şansă în faţa animalului, o ursoaică de circa trei ani. Se pare că ursoaica a apărut brusc şi a atacat-o. A muşcat-o de picioare şi a târât-o într-o prăpastie. În plus faţă de muşcături, fata a căzut în gol peste 100 de metri.

Nenorocirea a fost practic live. Fata a reuşit să sune la Salvamont chiar în timp ce ursoaica o târa şi a spus că animalul a muşcat-o de picioare şi că o trage. Un salvamontist a vorbit cu ea până când n-a mai avut cu cine vorbi, a relatat pentru Epoch Times şeful echipei Salvamont Buşteni, Sergiu Frusinoiu, care a şi participat la intervenţie. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor