Iohannis, mulţumit: Rezultatele vorbesc de la sine. A fost multă dezbatere dacă această Coaliţie e bună. Am primit un răspuns chiar de la alegători

Klaus Iohannis
Andrei Pricopie
11.06.2024
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Klaus Iohannis a avut prima reacţie după alegeri: S-a arătat mulţumit de rezultatul obţinut de coaliţia de guvernare PSD-PNL, care a câştigat detaşat la votul de duminică.

Jurnalist: Am avut alegeri duminică, europarlamentare şi locale. Cum apreciaţi desfăşurarea acestora şi rezultatele lor?

Klaus Iohannis: După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfăşurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiţi că a fost multă dezbatere în spaţiul public, dacă această Coaliţie este bună pentru România sau nu, cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporţie foarte mare, aproape 50% au votat lista comună prezentată de Coaliţie, şi este foarte corect aşa după ce coaliţia a reuşit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit chiar în acest război pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte alegerile locale consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democratic clar: alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători. Şi faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus, iată, la o participare de peste 50%. Deci putem să spunem că a fost pasul corect, iar comunităţile, evident, şi-au ales primarii, preşedinţii de consilii, consilierii pe care i-au crezut potriviţi pentru următorii 4 ani.

Jurnalist: Consideraţi că PSD şi PNL pot merge în alianţă şi la alegerile parlamentare şi pot avea un candidat comun la prezidenţiale? Premierul Ciolacu spune că în principiu da, dar PSD a câştigat alegerile, deci este îndreptăţit să dea candidatul la prezidenţiale.

Klaus Iohannis: Este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul Coaliţiei şi chiar dacă aş avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public.

Jurnalist: Cum comentaţi noua configuraţie a Parlamentului European şi din punct de vedere al rezultatelor obţinute de România? Ce post în conducerea Uniunii Europene credeţi că ar trebui să vizeze ţara noastră?

Klaus Iohannis: Daţi-mi voie să încep cu ultima parte. Ştiţi că în Executivul european fiecare stat membru are un membru care se numeşte comisar european. Acesta este stabilit de Guvern şi atunci să lăsăm Guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană şi după aceea, sigur, o să şi negocieze poziţia pe care această persoană poate să o ocupe. Deci e un pic devreme pentru a discuta aceste speţe, care oricum sunt ale, repet, ale Guvernului.

Parlamentul European... s-a făcut multă vorbire de felul în care sunt reprezentate familiile politice. În realitate, nu cred că putem să vorbim de o schimbare majoră, sunt mici mişcări. De exemplu, la Partidul Popular European, care este în continuare gruparea cea mai semnificativă, s-a mărit puţin numărul de parlamentari, la alţii s-a micşorat putin.

În esenţă, partidele numite de centru reprezintă în continuare grosul Parlamentului European, dar sigur, în funcţie de specificul naţional, au apărut, de exemplu în cazul Franţei, au apărut modificări semnificative, dar pentru Parlamentul European în ansamblu, nu putem să vorbim de o schimbare radicală. Sunt schimbări, sigur, care vor influenţa felul în care se votează, care vor influenţa lobby-ul în Parlament pentru anumite părţi de legislaţie, dar sunt convins că Uniunea va merge înainte şi Parlamentul European va fi un partener şi o instituţie care rămâne constructivă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor