Iohannis, la Congresul PNL: NU există niciun motiv real să plece Cîţu. Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis s-a plâns sâmbătă, în discursul susţinut la Congresul PNL, de modul în care s-a desfăşurat campania internă, acuzând derapaje grave care au săpat credibilitatea partidului. În acelaşi timp, şeful statului le-a transmis echipelor celor doi contracandidaţi că trebuie să fie conştienţi că menţinerea unităţii partidului este esenţială după ce este ales noul preşedinte.

Mesajul preşedintelui, acuzat frontal de voci din tabăra Orban că îl susţine pe premierul Cîţu la şefia PNL şi că însuşi prezenţa lui la Congres este o presiune pe delegaţi în favoarea lui Cîţu, a mai ţinut să transmită că România are nevoie de liberalism.

De altfel, merită menţionat că discursul lui Iohannis a fost bruiat frecvent de delegaţi care strigau numele lui Orban sau aplaudau.

"Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. am promis oamenilor, în 2020, 4 ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze şi să finalizeze reforme structurale majore îndelung aşteptate. Astăzi, liberalii îşi aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine însă, ambele echipe trebuie să fie conştiente că menţinerea unităţii partidului este esenţială pe mai departe", a afirmat Iohannis.

Nu în ultimul rând, Iohannis a lansat un apel şi aparent către USR-PLUS, pe care nu l-a nominalizat, susţinând că e imperativă depăşirea cât mai rapidă a actualei crize.

"Dacă vom continua aşa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic", a declarat Iohannis.

Pe de altă parte, deşi USR PLUS a condiţionat întoarcerea la guvernare de demiterea sau demisia lui Cîţu, preşedintele a transmis că "nu există niciun motiv real" ca premierul Florin Cîţu să îşi dea demisia sau să fie demis, şi le-a cerut liberalilor să îl susţină cu toate forţele pentru a continua guvernarea.

"Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne. Nu numai că PNL trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta", a precizat Iohannis.

Redăm integral discursul preşedintelui:

Bună ziua, dragi liberali,

Stimaţi invitaţi,

Nu ne-am mai întâlnit de mult în această formulă şi mă bucur să vă văd aici în număr atât de mare şi vă salut cu căldură pe toţi, liberali din toată ţară!

Ne aflăm, şi nu pentru prima dată, într-un punct de inflexiune, nu doar pentru Partidul Naţional Liberal, ci şi pentru România.

Trebuie să recunoaştem că nu a fost o campanie internă aşa cum mulţi ne-am fi dorit.

Partidul Naţional Liberal este un partid viu, competiţia deschisă a fost mereu posibilă şi încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuţii aplicate, pe moţiuni şi pe proiecte.

Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice fireşti nu se pot ascunde anumite derapaje şi atacuri la persoană, ca cele la care am asistat în ultimele luni.

Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată nu doar în interiorul PNL, ci la niciun partid din România.

Din păcate, s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure, care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat.

Un partid care a avut curajul să-şi asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă, fiind astfel oricum expus criticii. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior!

Viitorul preşedinte al Partidului Naţional Liberal va avea o misiune foarte, foarte grea. Să demonstreze, în primul rând, că Partidul Naţional Liberal este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiţia sa, nu doar pentru istoria sa, indisolubil legată de destinul României moderne, nu doar pentru că milioane de români iubesc fibra liberală şi valorile asumate de acest partid.

Ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o ţară dezvoltată, profund democratică, o ţară care să recupereze rapid decalajele faţă de celelalte state din marea familie europeană.

Vremea confruntărilor electorale s-a încheiat. Să nu uităm că am promis oamenilor, în 2020, patru ani de stabilitate politică, ani în care România să demareze şi să finalizeze investiţii structurale majore şi reforme sistemice îndelung aşteptate.

Astăzi, membrii Partidului Naţional Liberal îşi aleg conducerea pe care o consideră potrivită. De mâine însă ambele echipe trebuie să fie conştiente că menţinerea unităţii partidului este esenţială pe mai departe.

Cel mai important argument pentru necesitatea unităţii partidului este că România are nevoie de un liberalism puternic, care să acţioneze ca un adevărat vector de modernizare şi construcţie pentru naţiunea noastră.

Partidul Naţional Liberal se află în faţa unui test de maturitate. Sunt convins că are capacitatea să arate că este un partid care îşi înţelege rolul în societatea românească, într-un moment când este mare nevoie de dovezi de responsabilitate, de înţelepciune, de unitate în jurul unor valori comune şi de solidaritate în faţa unor crize multiple.

Alegerile interne nu sunt doar despre a înlocui un lider cu un alt lider. Alegerile interne sunt despre proiecte mai bune, despre eficienţă, despre înnoire şi despre reconectare cu oamenii.

Partidul Naţional Liberal are obligaţia să îşi asculte alegătorii, să ţină cont de lecţia voturilor primite şi să se adapteze la problemele reale ale prezentului.

Recent, făceam un apel la responsabilitate şi maturitate către partidele din arcul guvernamental. Este un apel pe care îl reiterez, pentru că nu toţi cei cărora le era adresat au manifestat aceeaşi responsabilitate şi maturitate.

Atrag din nou atenţia tuturor partidelor parlamentare că, dacă vom continua aşa, riscăm să pierdem definitiv încrederea electoratului în mediul politic. Ar fi extrem de grav, pentru că, atunci când oamenii sunt dezamăgiţi de cei care îi reprezintă, se creează un vid între ales şi alegător, imposibil de umplut.

Dragi liberali,

Vă văd hotărâţi pe toţi cei de aici şi ştiu că vă doriţi cu toţii un singur lucru - ca România să câştige! Să fie condusă de un guvern în care forţa motrice este Partidul Naţional Liberal.

Este imperativ să depăşim cât mai repede actuala criză.

Actuala guvernare trebuie fără doar şi poate să continue, pentru că nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să îşi dea demisia.

Cu atât mai mult, când prim-ministrul şi miniştrii liberali sunt atacaţi din toate părţile, întregul Partid Naţional Liberal ar trebui să dea dovadă de solidaritate şi să îi susţină cu toate forţele.

Sunt de neînţeles sabotajele venite din propriul partid, chiar dacă până la un punct ele ar putea fi explicabile prin prisma luptei electorale interne.

Nu numai că Partidul Naţional Liberal trebuie să rămână în continuare la guvernare, dar eu cred că România poate avea un deceniu de guvernare de dreapta.

Ca acest lucru să fie posibil, este însă nevoie de fapte, de acţiuni concrete care produc beneficii palpabile pentru cetăţeni, nu doar de discursuri şi promisiuni.

Avem instrumentele necesare, avem planurile adecvate, avem fondurile care să ne permită să le punem în aplicare.

Să avem şi înţelepciunea, şi maturitatea de a ne reaşeza cu toţii la aceeaşi masă, masa discuţiilor despre soluţii pentru România!

Este nevoie ca guvernul să îşi asume principii ferme şi să le redea speranţa oamenilor că pot avea un trai bun, un trai prosper aici, în ţara noastră.

Priorităţile rămân neschimbate: românii vor investiţii în sănătate şi infrastructură, românii vor eliminarea birocraţiei şi vor digitalizare, românii vor venituri mai mari şi sprijin pentru categoriile vulnerabile. Românii vor o educaţie mai bună pentru copiii lor, românii vor să îşi îndeplinească visul european, al unui trai prosper într-o societate liberă şi democratică.

România, ca şi multe alte state europene, se confruntă în prezent cu provocări acute, cu multiple crize care se suprapun. Pentru a le gestiona cât mai bine, este nevoie un guvern eficient.

Guvernarea presupune însă, în primul rând, o muncă de echipă, cu parteneri care se bazează pe relaţii de respect şi încredere reciprocă, iar Partidul Naţional Liberal are obligaţia faţă de români să continue să guverneze responsabil.

Guvernarea nu este un loc al ironiilor şi al gâlcevii nesfârşite, în care unii parteneri se comportă că şi cum ar fi într-o dezbatere pe reţelele sociale, iar când apare primul impas îşi iau lucrurile şi pleacă.

Guvernarea înseamnă responsabilitate, perseverenţă, tenacitate, dialog real cu cetăţenii. Cine nu este pregătit pentru aşa ceva nu poate guverna România.

Dragi liberali,

Eu am încredere că parteneriatul pe care l-am început acum mulţi ani cu Partidul Naţional Liberal va continua şi va produce multe beneficii pentru România.

Sunt încrezător că viitorul va fi unul bun pentru Partidul Naţional Liberal şi că guvernarea va fi bine gestionată de liberali, care vor şti să susţină un Executiv racordat la provocările momentului şi preocupat de dezvoltarea ţării pe termen mediu şi lung.

Contaţi mereu pe implicarea mea pentru a pune în aplicare programul pentru care românii ne-au oferit încrederea şi sprijinul lor!

Un program care are în prim-plan o Românie normală, mai puţin afectată de scandaluri şi dispute sterile şi mult mai mult orientată spre creştere organică, spre bunăstare, spre şanse egale pentru toţi, spre servicii publice moderne.

Cu alte cuvinte, o democraţie consolidată şi un viitor mai bun pentru fiecare român.

Eu vă mulţumesc şi vă doresc mult succes la acest Congres! Văd că sunteţi energizaţi şi aşa este bine, dar la final trebuie să fim o echipă.