Epoch Times România

Iohannis, despre USL 2.0: Cineva trebuie să guverneze, cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Andrei Popescu
22.10.2021

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat vineri, la Bruxelles, un atac la adresa celor din USR, catalogându-i “crizatori” şi acuzându-i că au creat actuala criză politică doar pentru a arăta, fără succes, “cât sunt de importanţi”. În plus, în condiţiile în care partidul condus de Dacian Cioloş a anunţat că nu va susţine un Guvern minoritar PNL-UDMR, cu sprijinul PSD, şeful statului a susţinut că “cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi”.

Reporter: Cei de la USR au anunţat că nu vor susţine un Guvern minoritar PNL-UDMR, care cel mai probabil va avea sprijinul celor din PSD. Ce şanse are un astfel de Guvern să reziste până la alegerile din 2024 şi să realizeze reforme, în contextul în care chiar dumneavoastră criticaţi PSD-ul că blochează aceste reforme?

Iohannis: Trebuie să vedem lucrurile aşa cum le văd şi românii. Trebuie să se termine criza politică, care nu este despre România şi problemele românilor. Este o criză creată de unii care au vrut să arate cât de importanţi sunt şi nu au reuşit să arate decât ce neimportanţi sunt, ca să o spun foarte franc. Pe de altă parte, acum l-am desemnat pe domnul Ciucă pentru a forma un Guvern, ca să ne apucăm… ca să se apuce Guvernul să rezolve problemele românilor şi ale României. Pandemia, criza energetică, venirea iernii şi reformele. Eu mi-am asumat aceste reforme din 2014 şi sunt în continuare hotărât să mă implic total ca să avem o reformă finalizată cu bine în justiţie.

Avem absolută nevoie de o justiţie independentă, corectă, dreaptă. Avem nevoie de schimbări. Legile justiţiei sunt încă aşa cum au rezultat ele pe vremea PSD-ului lui Dragnea. Nu putem să rămânem aşa. Avem nevoie de reformă în administraţie, în domeniul pensiilor, în domeniul salarizării publice. Deci toate aceste lucruri au rămas în nelucrare, cum se numeşte. Coaliţia care a guvernat până acum nu a reuşit să rezolve aceste probleme. Nu are rost să vă explic eu acum, de la Bruxelles, de ce nu au reuşit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii, cei care în loc să facă reforme au produs crize.

Asta este situaţia la noi. Acuma trebuie să ne apucăm de treabă cu cei care vor să fie cu noi. Unde să căutăm majorităţi decât în Parlamentul României. Cineva trebuie să guverneze şi cineva trebuie să sprijine Guvernul prin majorităţi. Acesta este calculul politic şi este un calcul pe care l-am făcut pentru România şi pentru români. Şi aşa se va întâmpla. Dacă Guvernul va fi în această componenţă un an, sau doi sau trei, vom vedea. Dar problemele trebuie rezolvate şi cineva trebuie să guverneze.

Reamintim că Dacian Cioloş a criticat joi, într-o conferinţă de presă, desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru postul de premier, arătând că această numire transmite un semnal prost, că politicul a eşuat şi e nevoie de armată să ne scoată din situaţia în care suntem. Totodată, Cioloş a punctat că PNL are în faţă o alegere, aceea de a colabora cu PSD-ul sau de a alege refacerea coaliţiei. Liderul USR a reiterat ideea că formaţiunea pe care o conduce va intra în Opoziţie în condiţiile în care PNL va rămâne la ideea de a guverna doar alături de UDMR.

“PNL are deja susţinerea PSD-ului. Noi am venit zilele trecute cu o soluţie, cu un program de guvernare, cu un program care prevedea măsuri vizând pandemia, criza energiei şi cu reforme pentru România, pentru modernizarea statului de care ne-am tot plâns că am eşuat în ultima vreme. Am putea avea rapid un guvern PNL, USR, UDMR dar decizia e la PNL şi va fi una pe care şi-o va asuma”, a precizat Cioloş.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor