Iohannis convoacă CSAT: Nu avem cazuri de coronavirus Wuhan confirmate, dar trebuie să fim pregătiţi

Preşedintele României, Klaus Iohannis
Preşedintele României, Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că deocamdată în România nu există niciun caz înregistrat de coronavirus Wuhan confirmat, dar că trebuie să fim pregătiţi „dacă lucrurile evoluează negativ”.

Drept urmare, şeful statului a convocat pentru miercuri, 26 februarie, la ora 16:00, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru „o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional”.

Cu acest prilej, Klaus Iohannis a făcut apel la calm, solicitând presei să evite „senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat” pentru a nu crea panică, i-a invitat pe cetăţeni să se informeze corect şi să respecte „normele de igienă şi sfaturile date de medici”, şi nu în ultimul rând, a cerut clasei politice să nu speculeze momentul „în mod oportunist” făcând „declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii”.

Redăm declaraţiile preşedintelui României pe această temă:

„Astăzi avem două teme: coronavirus şi procedurile din Parlamentul României.

Având în vedere interesul extrem de crescut pentru evoluţia coronavirusului în Europa, voi începe cu acest subiect şi după cum ştiţi, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ce priveşte numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus în Europa, în special în Italia.

Situaţia din peninsulă a generat şi generează în continuare multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetăţenilor români, lucru uşor de înţeles date fiind legăturile foarte strânse pe care le avem cu această ţară şi comunitatea importantă de români care trăieşte în Italia, inclusiv din păcate în zonele puternic afectate.

Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile alte statului român, pentru a monitoriza ce se întâmplă în zonele aflate în carantină şi în care locuiesc români.

Vreau să fiu foarte clar: nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile evoluează negativ.

Ca atare, am decis să convoc Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru miercuri, 26 februarie ora 14:00 pentru o informare privind măsurile concrete privind monitorizarea şi managementul unor potenţiale cazuri de infecţie cu noul coronavirus, precum şi strategia de combatere a unei potenţiale epidemii de coronavirus la nivel naţional.

Autorităţile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea cu acest virus dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.

Fac un apel la calm către cetăţeni şi-i îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja.

În aceeaşi măsură fac şi un apel la mass media să evite senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei.

Nu în ultimul rând, fac un apel la politicieni să nu speculeze această situaţie în mod oportunist.

Am observat deja mai multe luări de poziţie prin care unele persoane dau dovadă de iresponsabilitate făcând declaraţii alarmiste, de natură să sperie cetăţenii. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine”.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne