Iohannis: Am putea relaxa măsurile impuse de starea de urgenţă după 15 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat la palatul Cotrroceni şedinţa de evaluare a măsurilor impuse de starea de urgenţă.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat la palatul Cotrroceni şedinţa de evaluare a măsurilor impuse de starea de urgenţă. (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, posibila relaxare a măsurilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19. Demersul ar urma să aibă loc după 15 mai, când decretul privind starea de urgenţă expiră, însă doar în cazul în care numărul persoanelor infectate şi cel al deceselor vor scădea.

Potrivit şefului statului, această decizie de relaxare va fi evaluată după discuţii detaliate cu specialişti, cu comitetul ştiinţific şi cu toţi cei implicaţi în gestionarea epidemiei.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat faptul că relaxarea măsurilor va fi făcută în mod etapizat şi nicidecum dintr-o dată.

Cu acest prilej, preşedintele a mulţumit atât medicilor şi personalului medical implicat în mod direct în lupta cu epidemia, dar şi tuturor românilor care au respectat măsurile impuse de autorităţi.

Declaraţia de presă a fost făcută după o şedinţă avută la Palatul Cotroceni privind evaluarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de Covid-19, la care au participat premierul Ludovic Orban alături de alţi membri ai cabinetului său, precum Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne, Florin Cîţu – ministrul de Finanţe, ministrul Apărării Naţionale, cel al Sănătăţii, ministrul Muncii, al Transporturilor, dar şi Raed Arafat, secretar de Stat în MAI.

Redăm discursul integral rostit de preşedinte:

Bună ziua! Hristos a Înviat!

Dragi români, în primul rând vreau să vă mulţumesc pentru că aţi respectat măsurile impuse de autorităţi în aceste zile de sărbătoare. Sunt foarte bucuros să constat că am reuşit cu toţii, împreună, să facem ce ne-am propus, în speţă fiecare să stea acasă şi să sărbătorim Învierea Domnului aşa cum am putut mai bine în această perioadă de pandemie.

Vreau în acest moment însă să mulţumesc şi bisericilor, preoţilor care au avut o contribuţie semnificativă în a organiza ceremoniile religioase în aşa fel încât românii să nu se expună pericolului de contaminare.

Mulţumiri se cuvin şi autorităţilor, care au fost prezente, care au ştiut să intervină atunci când a fost cazul şi au ştiut să vină în ajutorul oamenilor acolo unde a fost nevoie.

Mulţumiri speciale medicilor şi personalului medical, care, în timp ce majoritatea a stat acasă şi a sărbătorit în linişte Paştele, au fost la serviciu, au avut grijă de cei bolnavi şi s-au implicat foarte, foarte bine.

Totuşi, în acest context general foarte bun, au fost câteva chestiuni cu iz clar negativ şi vreau aici să condamn cu fermitate acele manifestări violente care au fost puţine, dar foarte vizibile. Au fost, din păcate, oameni care nu au înţeles despre ce este vorba, nu au înţeles de ce trebuie să respecte normele, şi, în aceste chestiuni, trebuie să laud iar autorităţile, în special poliţia şi jandarmeria, care au intervenit la timp şi ferm. Şi aşa trebuie să rămână în continuare. Nu putem să tolerăm astfel de manifestări violente, astfel de încălcări ale normelor în condiţiile în care această pandemie creează probleme pentru noi toţi, nu numai pentru unii.

Este foarte clar, în condiţiile în care marea majoritate a românilor a respectat foarte bine toate normele, acolo nu se respectă trebuie intervenit prompt, ferm, clar şi aşa se va întâmpla şi în continuare.

Acum este timpul să ne gândim la ceea ce se numeşte un plan de relaxare atunci când condiţiile vor fi îndeplinite. Este acum în vigoare un decret pentru starea de urgenţă care se termină pe data de 15 mai. Deci, după data de 15 mai, dacă numărul de persoane infectate scade, dacă numărul de decese în urma bolii scade, dacă noi respectăm cu toţii măsurile impuse de autorităţi şi lucrurile merg înspre bine, este clar că putem să intrăm atunci într-o fază de relaxare.

Vreau să spun însă de la început că această relaxare va fi făcută în paşi, nu va exista o relaxare dintr-o dată, fiindcă specialiştii ne spun că virusul nu va dispărea, deci va trebui să continuăm să trăim cu anumite restricţii. Aceste chestiuni însă se hotărăsc în baza dovezilor ştiinţifice şi medicale de către politicieni, de către Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate în detaliu cu specialiştii, cu Comitetul Ştiinţific care funcţionează pe lângă Ministerul Sănătăţii, cu cei care sunt efectiv implicaţi în gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunoştinţa publicului de către autorităţile care se ocupă concret de aceste chestiuni. Voi face eu declaraţii, va face premierul declaraţii, va face ministrul sănătăţii declaraţii, va face ministrul de Interne, iar pe partea economică, unde iarăşi se lucrează pe un pachet de repornire a economiei, sigur, ministrul Economiei va face aceste declaraţii. Repet, toate deciziile se vor lua în baza unor dovezi ştiinţifice, medicale şi rezultatele din teritoriu.

În niciun caz aceste măsuri nu vor fi anunţate de cineva care vrea să se profileze poate politic, poate în alt fel.

Şi am avut chiar în aceste zile un contraexemplu de „cum nu” de la un institut, de altfel bine cotat. A apărut o documentaţie care venea să explice ce trebuia făcut.

Aşa nu se poate! Nu poate fiecare institut, oricât de bine ar fi cotat, să vină cu un plan propriu, să-l pună pe masă şi să spună „aşa se va întâmplat”. Repet, lucrurile se vor întâmpla aşa cum vor fi decise de autorităţi, în baza dovezilor clare, practice, ştiinţifice.

A apărut o idee care a dus la foarte multă nelinişte şi vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă şi duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, aşa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aş putea să le spun!

Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: staţi liniştiţi! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!

Atunci când va fi nevoie vom veni şi vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejaţi voi faţă de această boală. În niciun caz - repet, în niciun caz - statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri, prost gândite şi prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populaţie, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie.

Aşadar, revin: toată lumea trebuie să fie responsabilă, inclusiv cei de la diferitele institute de ştiinţă, inclusiv oamenii care sunt consideraţi experţi, fiindcă nu putem să avem un plan pentru fiecare, noi trebuie să avem un plan pentru România. Iar la acest plan lucrăm împreună cu Guvernul Orban. Chiar acum câteva minute am încheiat o întâlnire, în care am evaluat impactul măsurilor, acum, în aceste zile de sărbătoare.

Este important să ştim că după 15 mai vom începe să implementăm măsuri de relaxare. Este la fel de important de ştiut că aceste măsuri vor fi graduale. La început vor fi posibile iarăşi activităţi care prezintă un risc mic de contaminare cu acest virus. Este evidentă nevoie de o evaluare a medicilor, a specialiştilor, dar şi o evaluare economică, fiindcă noi dorim să repornim economia României.

Este la fel de important să înţelegem acum - după ce cât de cât am parcurs o etapă importantă din această epidemie - să înţelegem că relaxare înseamnă că autorităţile se vor implica mai puţin în viaţa fiecăruia şi atunci responsabilitatea revine mai mult decât până acum fiecăruia dintre dumneavoastră, dragi români. Fiecare dintre noi va fi mai responsabil în privinţa chestiunilor care îl privesc direct. Fiecare dintre noi va trebui să aibă mai multă grijă de el, de familia lui şi de ce cei apropiaţi.

Este încă prea devreme să relaxăm acum aceste măsuri, ceea ce am detaliat se referă la perioada de după 15 mai, când vom întra într-o nouă perioadă, care - dacă respectăm până atunci foarte bine, cum am făcut-o şi până acum, măsurile impuse de autorităţi - sigur va duce la o îmbunătăţire a traiului nostru, a fiecăruia.

Aceste măsuri vor fi luate de guvernanţi împreună cu mine, vi le vom comunica şi împreună, drag români, vom trece cu bine de această epidemie.

Vă mulţumesc!