Investigaţia independentă arată că firele kompromatului vizând-o pe Şercan duc către grupul Realitatea Plus

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

O echipă de specialişti suedezi în cyber security a făcut în doar 10 zile ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor implicate în operaţiunea de kompromat a jurnalistei Emilia Şercan, scrie PressOne.

Raportul întocmit de Qurium, o fundaţie non-profit care „sprijină organizaţiile media care operează în regimuri represive”, se intitulează „Cum a fost ascunsă sursa campaniei de defăimare împotriva jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan” şi a fost publicat la 11 iulie.

După analiza datelor, experţii suedezi au concluzionat că patrianoastra[.]com, site-ul indicat de Poliţia Română drept „sursa zero” a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând „un efort deosebit […] pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol” ulterior datei de 17 februarie 2022.

Experţii Qurium confirmă concluzia Bitdefender: imaginile au fost încărcate pe patrianoastra[.]com pe 18 februarie şi nu la 17 februarie, cum susţine Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.

Rolul site-ului fantomă patrianoastra[.]com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că „sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate şi captura de ecran scursă de poliţie, este realitateadinmoldova[.]md, un site deţinut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 şi nici până astăzi extrădat din Republica Moldova.

Investigaţia experţilor suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiţie: în operaţiunea de kompromat este implicat şi grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care mi-au fost furate.

Imaginile publicate în februarie pe site-ul deţinut de Rizea au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova[.]net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele fiicei şi fiului lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne